Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 artikel 56.
De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd op 16 maart 1968.
Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens, gewijzigd bij decreet van 9 juli 2010.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg en latere wijzigingen.
Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
De omzendbrief van 14 november 1977 van de minister van Verkeerswezen en de minister van openbare werken betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van de verkeerstekens.
De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.
Het algemeen politiereglement op de gemeentewegen van Kampenhout.
De tijdelijke politieverordening betreft alleen gemeentewegen.
Dankzij Route2School beschikt Kampenhout over een digitale schoolroutekaart. Deze kaart heeft als doel de meest aanbevolen route naar school aan te bieden. Deze routes zijn niet altijd de kortste, maar wel de meest veilige. Bovendien lopen deze routes zoveel mogelijk via fietspaden, beveiligde kruispunten, alternatieve wegen, trage wegen, … De digitale schoolroutekaart is het resultaat van een samenwerking van de gemeente Kampenhout met Route2School. Route2School bevroeg in 2018 leerlingen, ouders en leerkrachten van alle scholen om de mobiliteitsknelpunten in onze gemeente te inventariseren. Hoe komen zij naar school? Welke route nemen ze? Hoe ervaren ze hun route? Welke knelpunten komen ze onderweg tegen? Welke oplossing stellen ze voor?
Een volgende stap in het Route2School-project is om de mobiliteitsknelpunten die op de kaart aangegeven zijn in detail te bekijken en actie te ondernemen. Voor een goede en vlotte werking gaan we de gemeente indelen en school per school uitnodigen om een werkgroep op te richten. Zo kan iedere school zijn aandachtspunten benadrukken.
Spectrum (Kampenhout en Buken), Parkschool Relst zijn reeds aan de beurt geweest.
Samen met de directie richtten we een werkgroep op bestaande uit leerkrachten, ouders, leden van de verkeerscommissie en de dienst mobiliteit.
Op 15 november 2023 kwam school Klimtouw in Nederokkerzeel aan bod.
Eén van de voorstellen dat er ter sprake kwam :
Voorstel om ook van de Kortestraat een fietsstraat te maken:
Dit voorstel is in de verkeerscommissie van 22 januari 2024 besproken en kreeg positief advies.
Op 5 februari 2024 kwam het verslag van de verkeerscommissie van 22 januari 2024 ter kennisname op het college van burgemeester en schepenen.
Er zijn tot op heden geen opmerkingen.
Na de tweede testperiode kan er eventueel overgegaan worden naar een aanvullend reglement. Dit zal voorgelegd worden op de verkeerscommissie.
De kost van de nodige verkeerstekens, voorzien in het budget 2024 op registratiesleutel 2024/GBB/0119-04/60101000/GEMEENTE/LOODS/IP-GEEN.
Art. 1: Het college van burgemeester en schepenen heft de aanvullende reglementen of gedeelten ervan die in strijd zijn met de nieuwe tijdelijke politieverordening op.
Art. 2: Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord met de vaststelling van de verlenging van de tijdelijke politieverordening op het wegverkeer houdende Fietszone Kortestraat wordt ingevoerd.
Art. 3: De bepalingen van artikel 2 wordt gesignaleerd door het plaatsen van volgende verkeersborden :
Art. 4: Deze tijdelijke politieverordening gaat in vanaf 1 januari 2025 tot en met 31 augustus 2025.
Art. 5: De inbreuken op deze politieverordening te bestraffen met politiestraffen voor zover een wet, een decreet, een algemene, gewestelijke of provinciale verordening in dit vlak geen andere straffen bepalen.
Art. 6: Deze verordening wordt bekendgemaakt overeenkomstig het decreet Lokaal Bestuur.