De voorzitter opent de zitting op 21/12/2023 om 19:27.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de openbare vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 16 november 2023 goed.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen in het bijzonder artikel 74.
De notulen van de openbare vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 16 november 2023 worden ter goedkeuring voorgelegd.
Art. 1: De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de openbare vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 16 november 2023 goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt aanpassing 6 van het meerjarenplan 2020-2026 vast voor het gedeelte van het OCMW.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Het Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen.
Het Ministerieel Besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur bepaalt dat lokale besturen hun meerjarenplannen minstens één keer per jaar moeten aanpassen om de kredieten voor het volgende boekjaar vast te stellen. Als dat nodig is kunnen ze daarbij ook nog de kredieten van 2023 aanpassen.
Het meerjarenplan bestaat uit een strategische nota en een financiële nota, waarin de doelstellingen voor de periode van de huidige legislatuur zijn beschreven. In de strategische nota worden de beleidsdoelstellingen en de beleidsopties voor het extern en intern te voeren lokaal beleid op elkaar afgestemd en geïntegreerd weergegeven. In de financiële nota wordt verduidelijkt hoe het financiële evenwicht wordt gehandhaafd en worden de financiële consequenties van de beleidsopties van de strategische nota weergegeven.
De zesde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2026 omvat wijzigingen van de kredieten van 2023 en later. Hiermee worden ook de kredieten van 2024 vastgesteld.
De aanpassing van het meerjarenplan bestaat uit de volgende onderdelen:
Bij de aanpassing van het meerjarenplan hoort ook de documentatie. Die omvat alle achtergrondinformatie die nuttig is om het aangepaste meerjarenplan te beoordelen, zonder dat ze essentieel is voor de beoordeling die de raadsleden moeten maken, aangezien de essentiële informatie in het beleidsrapport zelf opgenomen moet zijn. De documentatie geeft bijkomende duiding bij de geplande verrichtingen die zijn ingeschreven in het aangepaste meerjarenplan dat aan de raadsleden wordt voorgelegd. Ze moet ertoe bijdragen dat beter tegemoetgekomen wordt aan de informatiebehoeften van de raadsleden.
Art. 1: De raad voor maatschappelijk welzijn stelt aanpassing 6 van het meerjarenplan 2020-2026 vast voor het gedeelte van het OCMW.
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de voorgestelde aanpassingen aan de visumplicht. De bepalingen met betrekking tot het visum zoals opgenomen in het raadsbesluit van 23 januari 2020 worden opgeheven.
- Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
o Art. 177, eerste lid, 1°: de financieel directeur staat in volle onafhankelijkheid in voor onder andere de voorafgaande krediet- en wetmatigheidscontrole van de beslissingen van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn met budgettaire en financiële impact, overeenkomstig de voorwaarden vermeld in artikel 266 en 267
o Art. 266: enkel de voorgenomen financiële verbintenissen die resulteren in een uitgaande nettokasstroom zijn onderworpen aan een voorafgaand visum, voordat enige verbintenis kan worden aangegaan. de financieel directeur onderzoekt de wettigheid en regelmatigheid van die voorgenomen verbintenissen in het kader van zijn opdracht vermeld in artikel 177, eerste lid, 1°. Hij verleent zijn visum, als uit dat onderzoek de wettigheid en regelmatigheid van de voorgenomen verbintenis blijkt. Hij kan voorwaarden koppelen aan zijn visum. Als de financieel directeur weigert zijn visum te verlenen, of als hij er voorwaarden aan koppelt, motiveert hij dat.
o Art 78, 16° verwijst naar de bevoegdheid die de raad voor maatschappelijk welzijn krachtens art. 266 heeft: de raad bepaalt, na advies van de financieel directeur, de nadere voorwaarden waaronder de financieel directeur de controle, vermeld in het tweede lid, uitoefent. De gemeenteraad kan binnen de perken die vastgelegd zijn door de Vlaamse Regering, en na advies van de financieel directeur, bepaalde categorieën van verrichtingen uitsluiten van de visumverplichting.
- Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen
o Art. 99: volgende categorieën van verrichtingen kan de raad niet uitsluiten van de visumverplichting:
1° de aanstelling van statutaire personeelsleden
2° de aanstelling van contractuele personeelsleden voor onbepaalde duur
3° de aanstelling van contractuele personeelsleden voor een periode van één jaar of meer
4° de verbintenissen waarvan het bedrag hoger is dan 50.000 euro
5° de verbintenissen die een contractuele looptijd hebben van meer dan één jaar en waarvan het jaarlijkse bedrag hoger is dan 25.000 euro
6° de investeringssubsidies waarvan het bedrag hoger is dan 10.000 euro
o in afwijking van het eerste lid, 3°, van artikel 99 kunnen de aanstellingen van één jaar of meer in de volgende gevallen wel uitgesloten worden van de visumverplichting:
1° een tewerkstelling met toepassing van artikel 60, paragraaf 7, van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn
2° een tewerkstelling ter uitvoering van andere werkgelegenheidsmaatregelen van hogere overheden dan de werkgelegenheidsmaatregelen, vermeld in punt 1°, voor maximaal vier jaar, in het kader van de opdracht van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, vermeld in hoofdstuk IV, afdeling 1, van de voormelde wet, of in het kader van de opdracht van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, vermeld in artikel 8, 9 of 13, van de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie.”
- Besluit raad voor maatschappelijk welzijn van 23 januari 2020 over de goedkeuring van het begrip dagelijks bestuur en visum.
Het is wenselijk bepaalde categorieën van verrichtingen uit te sluiten van visumverplichting om de vlotte werking van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn niet in het gedrang te brengen. Het is immers organisatorisch te zwaar om alle uitgaven te viseren voordat de verbintenis ontstaat.
In zitting van 23 januari 2020 besliste de raad dat alle verrichtingen onder de 30.000 euro excl. btw uitgesloten worden van de visumplicht:
HUIDIG
Volgende categorieën van verrichtingen kunnen niet worden uitgesloten van visumverplichting:
de aanstelling van statutaire personeelsleden
de aanstelling van contractuele personeelsleden voor onbepaalde duur
de aanstelling van contractuele personeelsleden voor een periode van één jaar of meer
de verbintenissen waarvan het bedrag hoger is dan 50.000 euro excl. btw
de verbintenissen die een contractuele looptijd hebben van meer dan één jaar waarvan het jaarlijkse bedrag hoger is dan 25.000 euro excl. btw
de investeringssubsidies waarvan het bedrag hoger is dan 10.000 euro excl. btw
De grens voor aanvraag van visum wordt vastgelegd op 30.000 euro excl. btw, de grens waarbinnen beroep kan gedaan worden op het systeem van aanvaarde factuur.
Evaluatie
Dit kader is te ruim. De organisatie heeft nood aan het inbouwen van extra controlepunten, om te vermijden dat onregelmatigheden zich kunnen voordoen, zonder echter de vlotte werking in het gedrag te brengen.
Op advies van het managementteam wordt daarom volgend aangepast kader voorgesteld:
NIEUW VOORSTEL
Volgende categorieën zijn onderworpen aan de visumplicht:
de aanstelling van statutaire personeelsleden
de aanstelling van contractuele personeelsleden voor onbepaalde duur
de aanstelling van contractuele personeelsleden voor een periode van één jaar of meer
de verbintenissen waarvan het bedrag hoger is dan 8.500 euro excl. btw
de verbintenissen die een contractuele looptijd hebben van meer dan één jaar waarvan het jaarlijkse bedrag hoger is dan 8.500 euro excl. btw
de subsidies waarvan het bedrag hoger is dan 1.250 euro
de investeringssubsidies
De wijzigingen aan overheidsopdrachten tijdens de uitvoering ervan, wanneer die resulteren in een uitgaande netto kasstroom van meer dan 10% van het initiële gunningsbedrag.
Volgende categorieën worden uitgesloten van de visumplicht:
de verbintenissen waarvan het bedrag maximaal 8.500 euro excl. btw bedraagt
contractuele aanstellingen van personeel voor een periode kleiner dan 1 jaar;
een tewerkstelling met toepassing van artikel 60, paragraaf 7, van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn;
een tewerkstelling ter uitvoering van andere werkgelegenheidsmaatregelen van hogere overheden dan de werkgelegenheidsmaatregelen, vermeld in punt 3, voor maximaal vier jaar, in het kader van de opdracht van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, vermeld in hoofdstuk IV, afdeling 1, van de voormelde wet, of in het kader van de opdracht van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, vermeld in artikel 8, 9 of 13, van de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie.
Art. 1: De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de voorgestelde aanpassingen aan de visumplicht.
Volgende categorieën zijn onderworpen aan de visumplicht:
de aanstelling van statutaire personeelsleden
de aanstelling van contractuele personeelsleden voor onbepaalde duur
de aanstelling van contractuele personeelsleden voor een periode van één jaar of meer
de verbintenissen waarvan het bedrag hoger is dan 8.500 euro excl. btw
de verbintenissen die een contractuele looptijd hebben van meer dan één jaar waarvan het jaarlijkse bedrag hoger is dan 8.500 euro excl. btw
de subsidies waarvan het bedrag hoger is dan 1.250 euro
de investeringssubsidies
De wijzigingen aan overheidsopdrachten tijdens de uitvoering ervan, wanneer die resulteren in een uitgaande netto kasstroom van meer dan 10% van het initiële gunningsbedrag.
Volgende categorieën worden uitgesloten van de visumplicht:
de verbintenissen waarvan het bedrag maximaal 8.500 euro excl. btw bedraagt
contractuele aanstellingen van personeel voor een periode kleiner dan 1 jaar;
een tewerkstelling met toepassing van artikel 60, paragraaf 7, van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn;
een tewerkstelling ter uitvoering van andere werkgelegenheidsmaatregelen van hogere overheden dan de werkgelegenheidsmaatregelen, vermeld in punt 3, voor maximaal vier jaar, in het kader van de opdracht van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, vermeld in hoofdstuk IV, afdeling 1, van de voormelde wet, of in het kader van de opdracht van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, vermeld in artikel 8, 9 of 13, van de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie.
Art. 2: De bepalingen met betrekking tot het visum zoals opgenomen in het raadsbesluit van 23 januari 2020 worden opgeheven.
De raad voor maatschappelijk welzijn bekrachtigt de beslissing van het vast bureau van 9 oktober 2023 om een gebruiksovereenkomst af te sluiten met het Rode Kruis Afdeling Kampenhout-Herent voor het tijdelijk gebruik van enkele lokalen in het Godshuis voor de stockage van materiaal.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 41.
De huidige huurovereenkomst met het Rode Kruis afdeling Kampenhout-Herent voor de opslagplaats in de kartonnage werd opgezegd omwille van de afgesloten gebruiksovereenkomst voor de lokalen van de gemeente met politiezone Kastze. Het Rode Kruis kon echter geen nieuwe locatie vinden op korte termijn en heeft gevraagd naar de mogelijkheid om tijdelijk opnieuw in de gebouwen van het lokaal bestuur Kampenhout terecht te kunnen voor de opslag van materiaal.
In het voormalige kinderdagverblijf, eigendom van het OCMW Kampenhout staan enkele lokalen leeg op de eerste verdieping : vroegere refter en keuken.
Deze lokalen werden bezocht door het Rode Kruis en goed bevonden.
Naar analogie met de overeenkomst die werd afgesloten met Mamadepot voor de tijdelijke bezetting en gebruik van enkele lokalen, heeft het vast bureau beslist om eveneens een overeenkomst op te stellen voor het gebruik van de lokalen op de eerste verdieping door het Rode Kruis. Het gebruik is tijdelijk en er wordt geen vergoeding gevraagd.
Doordat de lokalen voor de politiezone tijdig leeggemaakt moesten worden heeft het vast bureau de overeenkomst reeds goedgekeurd en legt ze deze nu ter bekrachtiging voor aan de raad.
Art. 1 : De raad voor maatschappelijk welzijn bekrachtigt de beslissing van het vast bureau van 9 oktober 2023 om een gebruiksovereenkomst af te sluiten met het Rode Kruis Afdeling Kampenhout-Herent voor het tijdelijk gebruik van enkele lokalen in het Godshuis voor de stockage van materiaal.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de aanpassingen in het reglement 'maatschappelijke participatie voor kwetsbare personen, gezinnen en kinderen' voor de periode 1 januari 2024 t.e.m. 31 december 2025 goed.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 77.
Organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de OCMW's.
OCMW-raad van 23 december 2021: vaststelling van het reglement 'maatschappelijke participatie van kwetsbare personen en gezinnen'.
Maatschappelijke participatie, ofwel actief meedoen in de samenleving, is hetgeen het lokaal bestuur wil nastreven met dit ondersteunend aanbod.
De doelgroep van dit reglement zijn de cliënten/gezinnen die zich in een hulpverleningstraject met de sociale dienst bevinden. Voor deze mensen en hun kinderen wordt de mogelijkheid gecreëerd om hun participatie en sociale integratie te bevorderen en dit op allerlei vlakken. Het reglement bevat een aantal thema's (taal, onderwijs, opvang, zelfredzaamheid, sociaal netwerk, vrijetijdsbesteding, mobiliteit...) waaraan telkens één of meerdere ondersteuningsmaatregelen gekoppeld zijn. Er is ook een beschrijving van de administratieve procedure (inschrijving, betaling) en ook in geval van annulatie en afwezigheid zijn er regels in verwerkt.
In het kader van de projectwerking KinderKansen (bestrijding van de kinderarmoede) is er niet alleen een samenwerking met de vrijetijdsdiensten van het lokaal bestuur, maar ook met een aantal andere organisaties die een aanbod hebben op dat vlak. Voor de volwassen cliënten zijn er samenwerkingen met o.a. 'Iedereen verdient vakantie' (het vroegere Steunpunt Vakantieparticipatie) van toerisme Vlaanderen, LIGO (het vroegere Centrum Basiseducatie).
Deze stimulans tot maatschappelijke participatie wordt aangeboden volgens de methodiek van automatische rechtentoekenning, waardoor de administratieve last (aanvraagprocedure) geen hinderpaal vormt. Dit wil zeggen dat als de cliënt tot de doelgroep behoort, er een recht opent op de ondersteuning zoals omschreven in dit reglement en dit voor de resterende duur van het lopende kalenderjaar. Het Bijzonder Comité Sociale Dienst is het bevoegde orgaan om in het begin van elk kalenderjaar de automatische rechtentoekenning 'te activeren'.
Het reglement maakt gebruik van de subsidiëring door de POD MI (Programmatorische Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie) via de toelage voor participatie en sociale activering en van de projectsubsidie 'Plan Samenleven'.
Het reglement is aan herziening toe omwille van de indexering van de prijzen. Daarnaast stelt het team sociale zaken voor om, in het kader van het gesubsidieerde project 'Plan Samenleven', extra in te zetten op het stimuleren van oefenkansen Nederlands en het toeleiden van cliënten naar (sport)verenigingen. Daarom wordt in de herziening van het reglement maatschappelijke participatie voorgesteld om de taalprikkel te verhogen van 10 euro voor een afgewerkte lessenreeks van 10 lessen naar 20 euro voor een afgewerkte lessenreeks van 10 lessen met een maximum van 200 euro (punt 3.1.4 van het reglement). De terugbetaling van het lidmaatschap voor verenigingen wordt opgetrokken van 75 euro naar 100 euro (punt 3.3.1 van het reglement). Beide terugbetalingen worden doorgevoerd na binnenbrengen van attesten: voor de deelname aan de lessen Nederlands op basis van een aanwezigheidsattest, voor het lidmaatschap bij een vereniging op basis van een inschrijvingsattest. Op basis van een budgetsimulatie voldoet het vooropgestelde budget om deze verhogingen te kunnen doorvoeren.
Er worden middelen voorzien op de budgetsleutel 2024/GBB/0900-00/64810800/OCMW/BCSD/IP-GEEN.
Er is ook een jaarlijkse toelage van de POD MI, specifiek voor participatie en sociale activering.
Via de projectsubsidie 'Plan Samenleven' zijn er eveneens middelen voorzien.
Art.1: De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het nieuw reglement 'maatschappelijke participatie voor kwetsbare personen, gezinnen en kinderen' voor de periode 1 januari 2024 t.e.m. 31 december 2025 vast. Het reglement in bijlage maakt integraal deel uit van dit besluit.
Art.2: Het reglement 'maatschappelijke participatie van kwetsbare personen en gezinnen', goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn op 23 december 2021 wordt opgeheven met ingang van 1 januari 2024.
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het algemeen reglement en retributie voor Mobitwin Kampenhout vast. Het reglement in bijlage maakt integraal deel uit van dit besluit.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 84.
Besluit college van burgemeester en schepenen van 24 oktober 2019 over de uitbouw van een Minder Mobielen Centrale in Kampenhout.
Besluit gemeenteraad van 20 oktober 2022 over de vaststelling van het algemeen reglement en retributie van de Minder Mobielen Centrale Kampenhout.
Besluit college van burgemeester en schepenen van 4 december 2023 het voorstel tot opheffing door de gemeenteraad en vaststelling door de raad maatschappelijk welzijn van het algemeen reglement en retributie voor Mobitwin Kampenhout.
Meerjarenplan 2020-2025, Actie: ACT-33: Ontwikkelen van een Minder Mobielen Centrale.
Het lokaal bestuur organiseert een 'Minder Mobielen Centrale' (MMC) om inwoners die minder mobiel zijn en bijgevolg niet in staat om het openbaar vervoer of taxivervoer te gebruiken, een alternatief te bieden. Inwoners met verplaatsingsproblemen (door ziekte, handicap, ouderdom, gebrek aan eigen vervoer, gebrek aan openbaar vervoer, gebrek aan sociaal netwerk), hebben zo de kans om deel te nemen aan het gemeenschapsleven. Dit vervoer wordt mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers die, tegen onkostenvergoeding, met hun eigen wagen instaan voor het vervoer van deze minder mobiele personen.
Voor de praktische organisatie van de MMC sloot het lokaal bestuur in 2019 een overeenkomt met Taxistop vzw. Deze organisatie voorziet in de nodige verzekeringen voor leden en chauffeurs, alsook in een online toepassing waarmee zowel het leden- en vrijwilligersbeheer als de ritplanning kunnen worden bijgehouden.
Op 20 oktober 2022 stelde de gemeenteraad een algemeen reglement en retributie vast voor de MMC.
Door recente ontwikkelingen is het lokaal bestuur genoodzaakt een aanpassing van het algemeen reglement en de retributie door te voeren:
In de bijlage kan u het aangepaste algemeen reglement en retributie vinden.
Gezien de kredieten voor de werking van Mobitwin Kampenhout in het meerjarenplan 2020-2025 zijn opgenomen onder entiteit OCMW zal het huidige reglement ter opheffing geagendeerd worden op de gemeenteraad van 21 december 2023. Het nieuwe reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn.
De ontvangsten worden voorzien in het meerjarenplan 2020-2025, beleidscode 0911-00, algemene rekening 70209999.
Art. 1: De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het algemeen reglement en retributie voor Mobitwin Kampenhout vast. Het reglement in bijlage maakt integraal deel uit van dit besluit.
De voorzitter sluit de zitting op 21/12/2023 om 19:42.
Namens Raad voor maatschappelijk welzijn,
Terry Horckmans
algemeen directeur
Kris Leaerts
burgemeester