De gemeenteraad keurt de notulen van de openbare vergadering van de gemeenteraad van 21 december 2023 goed.
De gemeenteraad keurt de ingebruikname van het Vastgoedinformatieplatform en bijhorend retributiereglement goed.
De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de overeenkomst voor tijdelijk gebruik van een leslokaal in de Cultuurberg met het centrum voor volwassenenonderwijs Semper voor het aanbieden van een intensieve taalcursus.
De gemeenteraad bekrachtigt de vaststelling van de belasting op elektronische verblijfsdocumenten voor vreemdelingen jonger dan 12 jaar.
De gemeenteraad neemt kennis van het rapport thema-audit 'Handhaving milieuaspecten van de omgevingsvergunning' door Audit Vlaanderen en publiceert dit op de website van het lokaal bestuur.
De gemeenteraad neemt kennis van het rapport 'Aanpak organisatiebeheersing' door Audit Vlaanderen en publiceert dit op de website van het lokaal bestuur.
Het college van burgemeester formuleert een antwoord dat luidt als volgt en legt dit ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.
In het kader van de transparantie omtrent de ontvangen vergoedingen zijn er diverse websites die kunnen geraadpleegd door iedereen en die de gevraagde informatie bevatten: website Cumuleo biedt details van de mandaten, ambten en beroepen van de politieke mandatarissen in België, op de website van het Rekenhof (https://www.ccrek.be/NL/Mandaten/Bezoeker.html) kan iedereen alle mandaten van alle Belgische mandatarissen opzoeken alsook de vergoedingen, de mandatendatabank van Vlaanderen biedt zicht op al de mandaten binnen de gemeenten, OCMW’s, districten en provincies, consulteren, het eigen huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 19 januari 2023 bevat een bepaling over de vergoedingen.
De gemeenteraad neemt kennis van en gaat akkoord met het antwoord dat het college van burgemeester formuleerde.
De gemeenteraad neemt kennis van en gaat akkoord met het antwoord dat het college van burgemeester formuleerde en luidt als volgt: De afschaffing van de forfaitaire gemeentebelasting werd in de vorige legislatuur ook al besproken maar niet weerhouden als een uit te voeren actie. Te Kampenhout wordt er al een onderscheid gemaakt in het bedrag van de forfaitaire belasting tussen alleenstaanden (zij betalen 50 euro) en gezinnen (zij betalen 80 euro vanaf het moment dat de gezinssamenstelling meer dan 1 persoon betreft, dus ook alleenstaande ouders bv.). Indien inwoners in de onmogelijkheid zijn - omwille van een structureel financieel tekort - kunnen zij zich wenden tot het OCMW die een sociaal onderzoek verricht en het dossier al dan niet met de vraag tot toekenning extra financiële middelen. In functie van de al dan niet betaling van de belasting wordt de vraag dan voorgelegd aan het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst die kunnen goedkeuren of weigeren. Een belasting gebaseerd op inkomen is niet mogelijk omdat de gemeente niet over de inkomens van de inwoners beschikt. .
De gemeenteraad neemt kennis van en gaat akkoord met het antwoord dat het college van burgemeester formuleerde en luidt als volgt: De vorige en huidige legislatuur kwam de oprichting van een AGB al ter sprake maar de oprichting ervan werd niet weerhouden. Een autonoom gemeentebedrijf (AGB) is een extern verzelfstandigd agentschap (EVA) van de gemeente. De dienst moet opgericht worden door de gemeente zelf, beschikken over een eigen rechtspersoonlijkheid met een publiekrechtelijk statuut en welbepaalde taken van gemeentelijk belang uitvoeren. De voordelen van de oprichting van een AGB staan niet in verhouding tot de extra investeringskosten bij oprichting, de werking, de nodige extra medewerkers, de dagelijkse werking. Het is de oprichting van een extra vehikel wat in tegenstelling is tot de samensmelting van OCMW en gemeente waar. Bovendien zijn er afzonderlijke mandaten nodig. Tenslotte kan een AGB ook weggroeien van de centrale gemeentelijke overheidsdienst wat kan leiden tot een gebrek aan betrokkenheid vanwege de gemeentelijke diensten met het AGB en omgekeerd.
De gemeenteraad neemt kennis van en gaat akkoord met het antwoord dat het college van burgemeester formuleerde en luidt als volgt: De gemeente heeft reeds initiatieven gerealiseerd in het kader van het aanbod van kunst en cultuur. De huidige meerderheid is van mening dat het gebruik van De Krop, Villa Lucie reeds tegemoetkomt aan de vraag om meer aandacht te besteden aan kunst en cultuur. De vernieuwing van het kerkenbeleidsplan zal aangepakt worden en toekomstgericht zal er meer aandacht gaan naar het organiseren van culturele activiteiten in deze setting, als nevenactiviteit in onze kerken. Deze beweging is reeds ingezet bijvoorbeeld, het optreden van de fanfare in de kers en andere culturele optredens. .
De gemeenteraad neemt kennis van en gaat akkoord met het antwoord dat het college van burgemeester formuleerde en luidt als volgt: Er zijn verschillende mogelijkheden om te handelen bij het stellen en beantwoorden van vragen. We verwijzen naar de regels van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad – goedgekeurd op 19 januari 2023 – die worden gevolgd. Art. 3 bepaalt dat - nadat de agenda van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn verzonden is - raadsleden uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda kunnen toevoegen. Ze dienen een toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur en het secretariaat over te maken per mail. De algemeen directeur bezorgt deze voorstellen aan de voorzitter van de gemeenteraad. Deze punten worden volledig behandeld tijdens de gemeenteraad of raad voor maatschappelijk welzijn. Art. 11 §1 bepaalt dat raadsleden het recht hebben aan het college van burgemeester en schepenen schriftelijke vragen te stellen. Ze doen dit via e-mail gericht aan secretariaat@kampenhout.be en algemeendirecteur@kampenhout.be. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig. De vraag wordt geagendeerd op de eerstvolgende vergadering van het college van burgemeester en schepenen. Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord. Art. 12 § 2. bepaalt dat raadsleden het recht hebben aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge vragen te stellen. Dit gebeurt tijdens de zitting van de gemeenteraad. Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering van de gemeenteraad kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de gemeenteraad staan. Op deze mondelinge vragen wordt ten laatste tijdens de volgende zitting geantwoord en dit wordt niet opgenomen in de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad Zoals gezegd in art. 12 §2 wordt het antwoord op de gestelde mondelinge vragen niet opgenomen in de notulen of in het zittingsverslag (in casu de audio-visuele opname). Ten laatste tijdens de volgende zitting moet er geantwoord worden. Er is niet bepaald of dit een mondeling of schriftelijk antwoord is. De huidige werkwijze is dat het college van burgemeester en schepenen deze mondelinge vragen tot dusver schriftelijk beantwoordt. Voor elke volgende gemeenteraadszitting ontvangen de gemeenteraadsleden een schriftelijk antwoord op alle mondeling gestelde vragen. Bij een volgende aanpassing van het huishoudelijk reglement zou kunnen opgenomen worden dat antwoorden op mondelinge vragen gesteld door gemeenteraadsleden tijdens de zitting, op de website van het lokaal bestuur gepost worden voor de volgende gemeenteraad of raad voor maatschappelijk welzijn plaatsvindt. .
De gemeenteraad neemt kennis van en gaat akkoord met het antwoord dat het college van burgemeester formuleerde en luidt als volgt: De gemeente zet al in op het voorzien van elektrische laadpalen en zal dit gradueel ook verder blijven uitrollen. Installaties zijn gepland: Sint-Stefaanstraat 3 (plein kerk) Gemeenteplein (dorp) Bukenstraat 22 (aan de kerk) Lopend dossier: Hutstraat 43 (aan de kerk) In dienst gesteld: Bergstraat 62 (kerkplein) Kerkstraat 1 (Cambio) Tritsstraat (bibliotheek) Zeypestraat (sporthal). Ook AWV plant aan Kampenhout Sas (hoppinpunt) meerdere elektrische laadpalen. .
De gemeenteraad neemt kennis van en gaat akkoord met het antwoord dat het college van burgemeester formuleerde en luidt als volgt: Op deze vraag kan het gemeentebestuur niet ingaan, er kan geen korting gegeven worden op de aankoopprijs van een huis te Kampenhout. Het gemeentebestuur kijkt er daarentegen wel op toe dat er toekomstgericht voldoende kleinere wooneenheden worden toegestaan/gerealiseerd op haar grondgebied. .
De gemeenteraad neemt kennis van en gaat akkoord met het antwoord dat het college van burgemeester formuleerde en luidt als volgt: Het college van burgemeester van schepenen besliste op de zitting van 22 juni 2004 de technische dienst opdracht te gegeven om een dossier voor de verloop van de loods en grond op te maken dat kon voorgelegd worden aan de gemeenteraad (samen met het schattingsverslag, bodemattest,…). Het college van burgemeester van schepenen besliste op de zitting van 26 oktober 2004 het dossier ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 18 november 2004. De gemeenteraad besliste op de zitting van 18 november 2004 in principe akkoord te gaan om de voormalige gemeenteloods gelegen Haachtsesteeweg 391 openbaar te verkopen. De verkoop van de loods Haachtsesteenweg werd behandeld door het college van burgemeester en schepenen in zitting bijeen op 27 februari 2012. De opdracht werd gegeven een zitdag te organiseren op dinsdag 24 april 2012 om 14 uur in zal Ter Elst. Oprichting van een digitale databank. Wanneer de gemeente eigendommen verkoopt, wordt dit gepost op onze (sociale) media (website lokaal bestuur, Facebook, Instagram, HIER!). Op deze manier zorgt het bestuur ervoor dat elke inwoner via verschillende kanalen (digitaal en niet digitaal) op de hoogte zal gebracht worden van elke verkoop van eigendom van de gemeente. Het doel in de vraag – alle inwoners openbaar laten zien wat de gemeente te koop staan heeft – wordt op deze manier bereikt, daarvoor is geen digitale databank nodig (die mogelijks een hogere drempel vormt om aan de informatie te raken).
De gemeenteraad neemt kennis van en gaat akkoord met het antwoord dat het college van burgemeester formuleerde en luidt als volgt: Op de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 23 maart 2023 werden respectievelijk de deontologische codes voor mandatarissen van de gemeente en voor mandatarissen van de raad voor maatschappelijk welzijn goedgekeurd. Deze code bevat algemene plichten, doelstellingen en uitgangspunten in verband met deontologisch handelen. Onder titel 5 in deze deontologische code werden reeds gedragsregels opgenomen met betrekking tot ‘belangenvermenging en de schijn ervan’. Gezien er reeds uitdrukkelijk wordt vermeld dat een schepen geen persoonlijk belang mag hebben bij het beleid dat hij/zij uitvoert en ook onafhankelijk zijn werk moet doen ten dienste van het algemeen belang, is een charter overbodig. .