De voorzitter opent de zitting op 19/09/2024 om 20:23.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de openbare vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 juni 2024 goed.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen in het bijzonder artikel 74.
De notulen van de openbare vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 juni 2024 worden ter goedkeuring voorgelegd.
Art. 1: De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de openbare vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 juni 2024 goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de opvolgingsrapportering.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 263.
Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen
Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus.
Jaarlijks moeten alle gemeenten en OCMW’s een opvolgingsrapportering opmaken met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan over het eerste semester van het jaar.
De opvolgingsrapportering bevat de stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen en een overzicht van de geraamde en gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar (schema J1 en T2). De rapportering bevat ook de wijzigingen die het bestuur mogelijks heeft doorgevoerd in de assumpties bij de opmaak van het (aangepaste) meerjarenplan en eventuele wijzigingen in de financiële risico’s. Daarnaast is het bestuur vrij om zelf nog extra elementen in de opvolgingsrapportering op te nemen.
Zoals de memorie van toelichting bij het decreet lokaal bestuur bepaalt, is de opvolgingsrapportering NIET zozeer gericht op de bewaking van de kredieten, maar wel op de uitvoering van de beleidsdoelstellingen. Dat betekent dat het niet de bedoeling is om op een detaillistische manier de stand van de kredieten te rapporteren. Anderzijds kan de opvolgingsrapportering een nuttige aanzet zijn voor de evaluatie van de projecten en voor de verschuiving en bijstelling van de kredieten in de aanloop naar de aanpassing van het meerjarenplan.
Art. 1: De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de opvolgingsrapportering.
De raad maatschappelijk welzijn keurt de samenwerkingsovereenkomst en de verwerkersovereenkomst renovatiebegeleiding tussen 3Wplus en OCMW Kampenhout in het kader van het Noodkoopfonds (call 3) goed. De samenwerkingsovereenkomst en de verwerkersovereenkomst maken integraal deel uit van dit besluit.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 77.
Ministerieel besluit van 13 december 2022.
Energiebesluit van 19 november 2010, artikel 7.2.26.
Het Ministerieel besluit van 13 december 2022 kent aan het OCMW van Kampenhout een subsidie toe van maximaal 500.000 euro, voor de renovatie van 10 noodkoopwoningen in het kader van de uitvoering van het project “Mijn huis in nood”. Daarnaast wordt een werkingsvergoeding van maximaal 30.000 euro toegekend, ter dekking van de personeels- en werkingskosten. Het lokaal bestuur kan voor de sociale en technische begeleiding met uitvoerende partners samenwerken.
De subsidie wordt ter beschikking gesteld onder de vorm van een renteloze kredietlijn. Hiermee worden renteloze leningen aan noodkopers verstrekt via het Energiehuis 3Wplus die instaat voor het beheer van de leningen. De opnames op de kredietlijn en de kredietverstrekking aan de noodkopers gebeuren overeenkomstig de modaliteiten en voorwaarden opgenomen in artikel 7.2.26 van het Energiebesluit van 19 november 2010.
In kader van de eerste oproep voor het Noodkoopfonds begeleidde de provincie Vlaams-Brabant 4 Noodkoopfonds dossiers. Tijdens het verloop van deze eerste projectoproep werd, door het OCMW, een nieuwe aanvraag gedaan bij de derde oproep van de Vlaamse Overheid. Het ingediende dossier werd goedgekeurd door het Ministerieel besluit, waarvan eerder sprake, waarop de gemeente aan 3 dossiers van de eerste oproep verzaakte. De provincie behield zijn engagement om technische begeleiding te voorzien voor deze 4 dossiers. Daarbovenop heeft het OCMW een aanvraag bij de provincie ingediend voor 4 woningen die een lening kunnen krijgen via subsidieretentie. Subsidieretentie en noodkoopfonds-leningen kunnen gecombineerd worden indien de situatie van de noodkoper dit toelaat (sociaal onderzoek) en dit nodig is voor de renovatie.
In de praktijk werd Energiehuis 3Wplus door de provincie aangesteld als externe renovatiebegeleider voor 7 dossiers. Echter dient er dan voor minstens 4 dossiers de combinatie subsidieretentie – noodkoopfonds gemaakt te worden. Het OCMW dient voor minstens 3, maximaal 7 dossiers (indien de combinatie noodkoopfonds-subsidieretentie niet gebeurt) een aparte overeenkomst af te sluiten. In eerste instantie zal 3Wplus de middelen van de provincie Vlaams-Brabant aanwenden en pas nadien de gemeente.
De administratief-financiële ontzorging die Energiehuis 3Wplus levert aan het OCMW voor het beheer van de kredieten wordt niet via deze overeenkomst geregeld. Dit wordt aanzien als een basistaak van het Energiehuis.
In het kader van dit project biedt Energiehuis 3Wplus voor noodkopers intensieve renovatiebegeleiding, gericht op een combinatie van drie pijlers: veiligheid, comfort en energiebesparing. Hiervoor nemen zij de volgende taken op:
1. Advies:
2. Studie:
3. Aankoop:
4. Uitvoering: begeleiden bij het toezicht op de werken
Hiervoor wordt nu een samenwerkingsovereenkomst en een verwerkersovereenkomst voorgelegd. De samenwerkingsovereenkomst regelt de samenwerking tussen het Energiehuis en het OCMW wat betreft de technische begeleiding. De verwerkersovereenkomst regelt de afspraken met betrekking tot de uitvoering en organisatie van de verwerking van persoonsgegevens. Deze maakt integraal deel uit van de samenwerkingsovereenkomst. OCMW Kampenhout ontving op 6 augustus 2024 een positief advies van de Data Protection Officer (DPO) voor deze verwerkersovereenkomst.
De overheid kent aan het OCMW een subsidie toe van maximaal 500.000 euro voor de renovatie van 10 noodkoopwoningen. Daarnaast kent de overheid een werkingsvergoeding toe van 3000 euro per woning bij oplevering van de werken. Van de werkingsvergoeding wordt 1500 euro per woning gestort aan Energiehuis 3Wplus voor de renovatiebegeleiding. De betaling gebeurt jaarlijks na ontvangst van een kostennota vanwege Energiehuis 3Wplus.
Art. 1: De raad maatschappelijk welzijn keurt de samenwerkingsovereenkomst en de verwerkersovereenkomst renovatiebegeleiding tussen 3Wplus en OCMW Kampenhout in het kader van het Noodkoopfonds (call 3) goed.
Art. 2: De samenwerkingsovereenkomst en de verwerkersovereenkomst maken integraal deel uit van dit besluit.
De voorzitter sluit de zitting op 19/09/2024 om 20:28.
Namens Raad voor maatschappelijk welzijn,
Terry Horckmans
algemeen directeur
Kris Leaerts
burgemeester