Grondwet, art. 173;
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, art. 40, §3 en latere wijzigingen;
Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009, art. 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7;
Gemeenteraad van 21 november 2019: vaststelling retributie voor administratieve prestaties.
Notarissen en vastgoedmakelaars kunnen informatie over onroerende goederen bij de gemeente aanvragen. De gemeente vindt het belangrijk dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed. Gemeenten zijn op zoek naar mogelijkheden om informatie over onroerende goederen efficiënter en veiliger te delen.
Gemeenten werken samen met het agentschap Digitaal Vlaanderen om een Vastgoedinformatieplatform (VIP) te ontwikkelen en om in een testfase te onderzoeken hoe informatie over onroerende goederen op een efficiënte wijze kan worden ter beschikking gesteld.
Het Vastgoedinformatieplatform is een elektronisch informatiesysteem voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie en vastgoeddossiers tussen bronhouders en aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars.
De gemeente kan via het Vastgoedinformatieplatform de door aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, aangevraagde vastgoedinformatie verzamelen en de vastgoeddossiers ontsluiten.
Er is de noodzaak om het budget in evenwicht te houden door de financiële toestand van de gemeente.
Het verzamelen en ontsluiten, via het Vastgoedinformatieplatform, van vastgoeddossiers op verzoek van aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, brengt voor de gemeente een administratieve last en bijhorende kost met zich mee.
De gemeente Kampenhout wenst de kost voor het verzamelen van vastgoedinformatie en het ontsluiten van vastgoeddossiers op de aanvrager ervan te verhalen.
Art.1: De gemeenteraad keurt de aansluiting bij het Vastgoedinformatieplatform goed.
Art.2: De gemeenteraad keurt de vernieuwing van het retributiereglement vastgoedinformatie goed.