Terug
Gepubliceerd op 26/05/2023

Notulen  Gemeenteraad

do 23/03/2023 - 19:30 Glazen zaal
Aanwezig: Kris Leaerts, burgemeester
Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, schepenen
Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom, raadsleden
Terry Horckmans, algemeen directeur
Verontschuldigd: Gwenny De Vroe, Edith Grauwels, Greet Willems, schepenen
Kelly Fillet, raadslid

De voorzitter opent de zitting op 23/03/2023 om 19:27.

  • Openbaar

    • Secretariaat

      • Goedkeuring van de notulen van de openbare vergadering van de gemeenteraad van 16 februari 2023

        Aanwezig: Kris Leaerts, burgemeester
        Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, schepenen
        Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom, raadsleden
        Terry Horckmans, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Gwenny De Vroe, Edith Grauwels, Greet Willems, schepenen
        Kelly Fillet, raadslid
        Juridische context

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen in het bijzonder artikel 32.

        Feiten en beoordeling

        Goedkeuring van de notulen van de openbare vergadering van de gemeenteraad van 16 februari 2023.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Kris Leaerts, Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom, Terry Horckmans
        Voorstanders: Kris Leaerts, Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens
        Tegenstanders: Rudi Van Ingelgom, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne
        Onthouders: Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom
        Resultaat: Met 12 stemmen voor, 3 stemmen tegen, 2 onthoudingen
        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad keurt de notulen van de openbare vergadering van de gemeenteraad van 16 februari 2023 goed.


    • Algemeen directeur

      • Toelichting onderzoek asielcentrum op het voormalig militair domein Hellebos en de huidige slipschool

        Aanwezig: Kris Leaerts, burgemeester
        Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, schepenen
        Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom, raadsleden
        Terry Horckmans, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Gwenny De Vroe, Edith Grauwels, Greet Willems, schepenen
        Kelly Fillet, raadslid
        Feiten en beoordeling

        De burgemeester geeft een toelichting aan de raadsleden over de stand van zaken met betrekking tot het onderzoek van een asielcentrum in Kampenhout op de terreinen waar nu de slipschool gevestigd is.

        Overzicht van het verloop van de feiten:

        • Op vrijdag 3 maart werd burgemeester Kris Leaerts op de hoogte gesteld door het kabinet van staatssecretaris de Moor dat een intern onderzoek lopende was naar mogelijke locaties voor opvangcentra voor asielzoekers. Er werd gekeken naar terreinen in eigendom van de regie der gebouwen en het terrein van de slipschool in Kampenhout (Hellebos) was één van vele mogelijke locaties die men onderzocht. Diezelfde vrijdagnamiddag vond aan het terrein van de slipschool een kort overleg plaats tussen een medewerker van het kabinet van de Moor, van Fedasil en de burgemeester. Een prospectie van het terrein kon toen niet doorgaan.  De burgemeester schetste kort de situatie van het terrein en het gebied, met name de weigering van de omgevingsvergunning voor de slipschool en de plannen van de gemeenteraad om het gebied te herbestemmen tot natuurgebied. Diezelfde avond werden alle documenten m.b.t. de plannen en weigering omgevingsvergunning overgemaakt aan het kabinet.  
        • Op zondag 5 maart 2023 stuurde de burgemeester een mail naar het kabinet De Moor om te polsen naar de stand van zaken en tegelijkertijd duidelijk te maken waarom opvang op deze locatie geen haalbare kaart is met bijgaande argumenten: en gaf hij onderstaande argumenten en motivatie mee waaruit moet blijven dat volgende idee geen haalbare kaart is:

        "- Tot op heden is er geen enkele stedenbouwkundige en wettelijke grond om de activiteiten op deze site toe te laten. Milieuhandhaving is hiervan op de hoogte en volgt dit dossier op. De gemeenteraad en de bevolking van Kampenhout blijft het bizar vinden dat de activiteiten hier tot op heden blijven doorgaan. De gemeente Kampenhout is bezig met de opmaak van een RUP om dit gebied te herbestemmen tot bos- of natuurgebied en dringt al jaren aan om dit gebied te ontharden en te beplanten overeenkomstig de burgemeestersconvenant en het aanplanten van bomen.  De vraag stelt zich of er een stedenbouwkundige grond is om tijdelijke woonunits te voorzien op deze site.

        - Bijkomend is er de vraag waar de federale politie haar locatie vindt voor haar activiteiten verder te zetten. Wij vernemen van de Federale Politie en de Regie der gebouwen dat er tot op heden geen andere locaties of alternatieven zijn.

        - Ik mag er vanuit gaan dat een tijdelijke vergunning van de woonunits geen verlenging geeft van de mogelijkheden van de slipactiviteiten op deze site.

        - De locatie is afgelegen midden in een natuurgebied. Met zowel ANB als natuurpunt zal er hierover moeten gepraat worden in functie van de natuurwaarden en dergelijke die in vorig punt te onderbouwen zijn.

        - De locatie ligt ver van de dorpskern en het openbaar vervoer. In de dorpskern is er alleen maar een klein winkeltje. Verderop langsheen de Haachtsesteenweg zijn er een aantal winkels maar die liggen relatief ver.

        - Het mogelijks onderbrengen van xxx asielzoekers zou een tijdelijk karakter hebben van ongeveer 1 jaar

        - Naast de woonfunctie op de site zouden er bijkomende voorzieningen getroffen worden zoals een keuken en refter alsook andere sociale voorzieningen voor de bewoners op de site zelf.

        - Er wordt gesteld dat een mogelijks onderbrengen van de asielzoekers geen vertraging mag geven op de gemeentelijke plannen om dit gebied te ontharden en aan te planten. De gemeente stelt dat, indien er tijdelijk bewoning zou toegelaten worden, de voorwaarde dat onmiddellijk en volgend hierop er kan gestart worden met de ontharding en de aanplantingen. Een positieve benadering voor het lopende RUP vanuit de Federale politie en de Regie der gebouwen en een medewerking tot de realisatie en het aanplanten van de nodige bomen worden verwacht."

        • De burgemeester kreeg als antwoord dat het kernkabinet op maandag 6 maart samenkomt.
        • Eveneens op maandag 6 maart lichtte de burgemeester tijdens de zitting van het college de schepenen in over de mogelijke plannen voor een asielcentrum aan de slipschool en werden zijn bedenkingen en argumentatie toegelicht. Het belang van de natuurwaarden van het gebied werd nogmaals benadrukt. Ook plaatste het college vraagtekens bij de mogelijkheid van het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor de site en bij enkele technische aspecten zoals riolering en watertoevoer. Later die middag tijdens de collegezitting werd de burgemeester op de hoogte gebracht dat de vergadering van het kernkabinet woensdag 8 maart zou verdergezet worden. Er werd geen verdere feedback gegeven. Uit dit uitstel bleek dat de door de burgemeester overgemaakte argumenten voldoende onderbouwd waren om deze locatie niet te weerhouden. 
        • Op donderdagochtend 9 maart ontving de burgemeester het bericht betreffende het resultaat van het kernkabinet van woensdagnacht dat de site van de slipschool verder zou onderzocht worden.
        • Op donderdag 9 maart, 10 uur vond de persconferentie van de federale overheid plaats over het akkoord dat bereikt werd binnen de regering over asiel en migratie. Hier werd geen melding gemaakt van het terrein in Kampenhout. De technische en juridische mogelijkheid van het terrein in Kampenhout is op dat moment nog in onderzoek (dit werd later ook bevestigd door staatssecretaris De Moor). Het is dus geen uitgemaakte zaak dat er op de Hellebossite effectief een asielcentrum komt.
        • Donderdagavond 9 maart werd er juridisch advies ingewonnen bij GD&A aangezien deze ook belast is met de lopende RUP procedure.
        • Vrijdagochtend 10 maart lichtte onze raadsman mondeling het juridisch en technisch vergunningskader toe, specifiek voor militaire domeinen, asielopvang en de lopende RUP procedure tot herbestemming van het gebied.
        • Vervolgens vond er op vrijdagochtend 10 maart op aandringen van het college een digitaal overleg plaats tussen de kabinetchef van staatssecretaris De Moor, enkele medewerkers van Fedasil en het college van burgemeester en schepenen. In dat overleg werd vanuit het kabinet nogmaals gesteld dat de komst van het opvangcentrum voor asielzoekers in Kampenhout nog steeds in onderzoek is. Men is nog bezig met het uitzoeken van de technische en juridische regelgeving die van toepassing is voor dit terrein. Het college benadrukte nogmaals:
          • De hoge milieuwaarde van het terrein en de lopende procedure voor de opmaak van een RUP dat het gebied moet herbestemmen tot natuurgebied.
          • De vraagtekens die het plaatst bij het verkrijgen van een omgevingsvergunning, gezien de weigering van de vergunning voor de slipschool door minister Demir.
          • De vraagtekens die het plaatst bij de technische aspecten zoals het ontbreken van riolering en de toevoer van water.
          • De vraagtekens die het plaatst bij de steeds toenemende workload van onze gemeente- en politiediensten en specifiek voor de politiediensten, gelet op de politiezone Kastze waar er op het grondgebied van de gemeente Steenokkerzeel reeds drie centra aanwezig zijn en een vierde in aanvraag.
        • Vrijdagmiddag10 maart  werd een antwoord geboden op de 12 meest voorkomende vragen onder vorm van een 'vraag en antwoord' pagina te raadplegen op de gemeentelijke website en andere digitale kanalen.
        • Op maandag 13 maart om 14u vond een fysiek overleg plaats tussen het college en een kabinetsmedewerker van de eerste minister en kabinetsmedewerkers van asiel en migratie en een medewerker van Fedasil. Het college lichtte nogmaals de bezorgdheden die er leven in de gemeente Kampenhout toe:
          • - de zeer complexe vergunningsproblematiek;
          • - de locatie op zich, verstopt in een bos;
          • - de protestacties van de voorbije dagen.
        • Slotsom was dat de kabinetsmedewerkers zich ook wel bewust waren van de complexiteit van het dossier en de weinig waarschijnlijke haalbaarheid op korte termijn.
        • Op woensdag 15 maart 2023 werd een aangetekend schrijven verzonden naar de Eerste minister mijnheer De Croo en naar de Staatssecretaris van Asiel en Migratie mevrouw De Moor. Na de gesprekken die plaatsvonden met zowel kabinetsmedewerkers van de premier en de staatssecretaris als het bezoek aan het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir op 13 en 14 maart 2023 en na  juridisch-technisch advies te hebben ingewonnen, werd in het schrijven van het college de duidelijke vraag gesteld dit voorstel te verlaten gelet op de niet haalbare stedenbouwkundige voorwaarden.
        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad neemt kennis van de stand van zaken in het dossier over het onderzoek van een asielcentrum op de terreinen waar nu de slipschool gevestigd is.

      • Kennisneming van de beslissing van het Agentschap Binnenlands Bestuur, afdeling Lokale Organisatie en Werking, van 10 maart 2023 in verband met een klacht inzake de toekenning van een opstalrecht aan Sports Events Zeype en Sporting Kampenhout (referentie 2022.1186)

        Aanwezig: Kris Leaerts, burgemeester
        Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, schepenen
        Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom, raadsleden
        Terry Horckmans, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Gwenny De Vroe, Edith Grauwels, Greet Willems, schepenen
        Kelly Fillet, raadslid
        Juridische context

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40.

        Feiten en beoordeling

        Op 10 maart 2023 ontving het lokaal bestuur een beslissing van het Agentschap Binnenlands Bestuur, afdeling Lokale Organisatie en Werking, in verband met een klacht met referentie 2022.1186 inzake de toekenning van een opstalrecht aan Sports Events Zeype en Sporting Kampenhout.

        Als bijlage wordt een kopie van de beslissingsbrief aan het bestuur en de beslissingsbrief aan de klager bijgevoegd.

        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad neemt kennis van de beslissing die de gouverneur heeft genomen in verband met een klacht met referentie 2022.1186, inzake de toekenning van een opstalrecht aan Sports Events Zeype en Sporting Kampenhout.

    • Financiële zaken

      • Vaststelling van een retributie op de inzameling, het hergebruik, de recyclage, de nuttige toepassing en de verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen

        Aanwezig: Kris Leaerts, burgemeester
        Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, schepenen
        Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom, raadsleden
        Terry Horckmans, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Gwenny De Vroe, Edith Grauwels, Greet Willems, schepenen
        Kelly Fillet, raadslid
        Juridische context

        De Grondwet, artikel 173.

        Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

        Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen.

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en artikel 41,14°.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA).

        Feiten en beoordeling

        De gemeenteraad heeft op 25 februari 2021 de contantbelasting op de inzameling, het hergebruik, de recyclage, de nuttige toepassing en de verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen vastgesteld en is geldig tot 31 december 2025. 
        Door de aanhoudende indexeringen en de instabiliteit op de wereldmarkt zullen wijzigingen in de tarieven meer voorkomen. Daarom is het aangewezen om te kiezen voor een retributie eerder dan voor een belasting ook omdat het om kostprijsdekkende vergoedingen gaat.
        Als in een retributiereglement de gemeenteraad delegatie geeft aan het college van burgemeester en schepenen kan een retributie (tarief) eenvoudig worden aangepast.
        In diverse retributiereglementen wordt reeds gebruikt gemaakt van de delegatiebevoegdheid.
        De gemeenteraad heeft op 22 oktober 2020 een tarief vastgesteld voor goederen voor het opslaan van afval vastgesteld en is geldig tot 31 december 2025.
        Het is mogelijk om de twee hierboven vermelde besluiten samen te voegen tot één gemeenteraadsbesluit.

        Financiële impact

        De ontvangsten worden voorzien in het meerjarenplan 2020-2058, beleidscode 0020 en algemene rekening 73323000.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Kris Leaerts, Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom, Terry Horckmans
        Voorstanders: Kris Leaerts, Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom
        Tegenstanders: Stefan Vandevenne
        Onthouders: Marleen Van de Wiele
        Resultaat: Met 15 stemmen voor, 1 stem tegen, 1 onthouding
        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad keurt het bijgevoegde retributiereglement voor de inzameling, het hergebruik, de recyclage, de nuttige toepassing en de verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen goed.

        Art. 2: Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2021 betreffende de vaststelling contantbelasting op de inzameling, het hergebruik, de recyclage, de nuttige toepassing en de verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen wordt opgeheven op 1 april 2023.

        Art. 3: Het besluit van de gemeenteraad van 22 oktober 2022 betreffende een tarief voor goederen voor het opslaan van afval wordt opgeheven op 1 april 2023.

        Art. 4: Het reglement treedt in werking op 1 april 2023 en blijft geldig tot 31 december 2025.

      • Aansluiting Vastgoedinformatieplatform en vernieuwing retributiereglement vastgoedinformatie

        Aanwezig: Kris Leaerts, burgemeester
        Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, schepenen
        Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom, raadsleden
        Terry Horckmans, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Gwenny De Vroe, Edith Grauwels, Greet Willems, schepenen
        Kelly Fillet, raadslid
        Juridische context

        Grondwet, art. 173;

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, art. 40, §3  en latere wijzigingen;

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009, art. 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7;

        Gemeenteraad van 21 november 2019: vaststelling retributie voor administratieve prestaties.

        Feiten en beoordeling

        Notarissen en vastgoedmakelaars kunnen informatie over onroerende goederen bij de gemeente aanvragen.  De gemeente vindt het belangrijk dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed.  Gemeenten zijn op zoek naar mogelijkheden om informatie over onroerende goederen efficiënter en veiliger te delen. 

        Gemeenten werken samen met het agentschap Digitaal Vlaanderen om een Vastgoedinformatieplatform (VIP) te ontwikkelen en om in een testfase te onderzoeken hoe informatie over onroerende goederen op een efficiënte wijze kan worden ter beschikking gesteld.

        Het Vastgoedinformatieplatform is een elektronisch informatiesysteem voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie en vastgoeddossiers tussen bronhouders en aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars.

        De gemeente kan via het Vastgoedinformatieplatform de door aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, aangevraagde vastgoedinformatie verzamelen en de vastgoeddossiers ontsluiten.

        Er is de noodzaak om het budget in evenwicht te houden door de financiële toestand van de gemeente.

        Het verzamelen en ontsluiten, via het Vastgoedinformatieplatform, van vastgoeddossiers op verzoek van aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, brengt voor de gemeente een administratieve last en bijhorende kost met zich mee.

        De gemeente Kampenhout wenst de kost voor het verzamelen van vastgoedinformatie en het ontsluiten van vastgoeddossiers op de aanvrager ervan te verhalen.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Kris Leaerts, Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom, Terry Horckmans
        Voorstanders: Kris Leaerts, Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
        Besluit

        Art.1: De gemeenteraad keurt de aansluiting bij het Vastgoedinformatieplatform goed.

        Art.2: De gemeenteraad keurt de vernieuwing van het retributiereglement vastgoedinformatie goed.

    • Infrastructuur

      • Addendum nr. 1: samenwerkingsovereenkomst voor samengevoegde opdrachten van diensten (studie) en werken op gewestweg N26 te Herent / Kampenhout

        Aanwezig: Kris Leaerts, burgemeester
        Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, schepenen
        Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom, raadsleden
        Terry Horckmans, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Gwenny De Vroe, Edith Grauwels, Greet Willems, schepenen
        Kelly Fillet, raadslid
        Juridische context

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

        Feiten en beoordeling

        Volgens de overeenkomst van 11 juni 2010 hebben volgende partijen een samenwerkingsovereenkomst ondertekend betreffende de studie en de uitvoering van werken op gewestweg N26 te Herent / Kampenhout:

        • Het Vlaamse gewest, agentschap wegen en verkeer
        • Aquafin nv
        • Gemeente Herent
        • Gemeente Kampenhout

        De overeenkomst betreft de herinrichting van de N26, Mechelsesteenweg en Leuvensesteenweg, tussen de Oude Haegestraat te Kampenhout en de Driesekensweg te Herent. 

        Door wijzigingen in wetgeving en aanbestedende overheid werd een addendum nr. 1 opgemaakt aan de bestaande overeenkomst. 

        Voor de gemeente Kampenhout is de samenwerkingsovereenkomst van toepassing voor de afkoppeling van RWA en DWA op privédomein.

        Financiële impact

        Voor de afkoppelingswerken op privédomein zijn er kosten verbonden conform het reglement op de afkoppeling van hemel- en afvalwater, berging en buffering op privédomein, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 23 april 2020. 

        Voor deze afkoppelingswerken zijn nog geen budgetten opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025 aangezien de werken van de herinrichting van de N26 nog niet concreet in uitvoering zijn. 

        Publieke stemming
        Aanwezig: Kris Leaerts, Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom, Terry Horckmans
        Voorstanders: Kris Leaerts, Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad keurt het addendum nr. 1 goed aan de initiële samenwerkingsovereenkomst betreffende de studie en de uitvoering van werken op gewestweg N26 te Herent / Kampenhout van 11 juni 2010 met betrekking tot de samenwerkingsovereenkomst voor samengevoegde opdrachten van diensten (studie) en werken op gewestweg N26 te Herent / Kampenhout 

    • Omgeving

      • Goedkeuring tracé en nieuw ontworpen rooilijn ter hoogte van de Pastorijstraat ingevolge een voorstel tot kosteloze grondafstand van lot 4 in het kader van een aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van een terrein gelegen te Pastorijstraat ZN (afd. 4 sectie D nr. 313K2 - referentie OMV_2022123311 _IN_V1095

        Aanwezig: Kris Leaerts, burgemeester
        Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, schepenen
        Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom, raadsleden
        Terry Horckmans, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Gwenny De Vroe, Edith Grauwels, Greet Willems, schepenen
        Kelly Fillet, raadslid
        Juridische context

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 2 en 41, 9° en 11°

        Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014 , art. 31

        Omgevingsvergunningsbesluit van 27 november 2015, art. 47

        Feiten en beoordeling

        Er werd een aanvraag ingediend voor een omgevingsvergunning voor het verkavelen van een terrein in 4 loten teneinde drie ééngezinswoningen in halfopen en open verband te kunnen oprichten en één lot bij het openbaar domein te voegen. 

        De aanvraag betreft een terrein met adres Pastorijstraat ZN en met kadastrale omschrijving afd. 4 sectie D nr. 313K2.  

        De aanvraag is gelegen in deelgemeente Berg, op minder dan 2 km van de hoofdgemeente Kampenhout, gemeten in vogelvlucht. Het betreffend perceel is gelegen aan de rechterzijde van het einde van de Pastorijstraat, aan de rand van de dorpskern van Berg, in een binnengebied waar reeds verscheidene terreinen werden verkaveld (Kosterweg). Op het einde van de Pastorijstraat bevindt zich de oude Pastorie die werd gerenoveerd en opgedeeld in verscheidene ééngezinswoningen. 

        Het terrein is gelegen in een woongebied bestaande uit voornamelijk ééngezinswoningen in open en halfopen verband, in een verscheidenheid aan stijlen. Aan de ingang van de Pastorijstraat bevinden zich twee meergezinswoningen (Bergstraat 74-76). 

        Over het bestaand terrein loopt thans het tracé van voetweg nr. 99 met een officiële breedte van 1,65m zoals is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen. De voetweg maakt de verbinding tussen de Pastorijstraat en de Stiggelstraat, ter hoogte van de Sint-Servatiuskerk van Berg centrum. 

        De verkaveling omvat het opdelen van het terrein met een totale oppervlakte van 13a58ca in vier loten:

        • Lot 1 met een oppervlakte van 476m² is bestemd voor een ééngezinswoning in open verband.  
        • Lot 2 met een oppervlakte van 387m² is bestemd voor het bouwen van een ééngezinswoning in halfopen verband.  
        • Lot 3 met een oppervlakte van 392m² is bestemd voor een ééngezinswoning in halfopen verband. 
        • Lot 4 met een oppervlakte van 103m² is bestemd voor kosteloze grondafstand aan de gemeente om toe te voegen aan het openbaar domein. Het betreft enerzijds een strook aan de rechterzijde van de Pastorijstraat met een breedte van 1,25m om een voldoende brede wegenis te kunnen voorzien ter ontsluiting van de beoogde en bestaande woningen en anderzijds het tracé van de voetweg met een breedte van 1,65m over een lengte van ongeveer 30m. 

        Op het verkavelingsplan lot 4 dat bestemd is voor kosteloze grondafstand aangeduid in gele kleur. 

        Het inplantingsplan van de verkaveling omvat aldus een wijziging van de rooilijn op het einde van de Pastorijstraat aan de rechterzijde. Hieruit volgt het voorstel van de aanvrager tot kosteloze grondafstand van lot 4, om bij het openbaar domein te voegen.

        Aangezien voor de beoogde woningen een achteruitbouwstrook met een diepte van 6m wordt voorzien zodat parkeren op eigen terrein wordt mogelijk gemaakt,  een verbreding van de bestaande wegenis kan gerealiseerd worden om de ontsluiting van de Pastorijstraat te verbeteren en het tracé van de voetweg wordt gerespecteerd, zijn er geen absolute weigeringsgronden betreffende het voorstel tot kosteloze grondafstand van lot 4 om bij het openbaar domein te voegen in functie van openbaar nut. 

        Tijdens het openbaar onderzoek van 27 januari 2023 tot en met 25 februari 2023 werden geen bezwaarschriften ingediend. 

        Er werden reeds drie adviezen verleend door externe adviesinstanties (De Watergroep, Fluvius en Proximus) die (voorwaardelijk) gunstig zijn. Het advies van Aquafin werd tot hiertoe nog niet overgemaakt, maar de termijn voor de adviesverlening is nog niet verstreken. 

        Na de goedkeuring van het tracé van de wegenis zal de kosteloze grondafstand hieruit voortvloeien. De kosteloze grondafstand zal uitgevoerd worden bij notariële akte, nadat de ontwerpakte door de gemeenteraad is goedgekeurd. De grondafstand is in principe kosteloos voor de gemeente, wat impliceert dat alle kosten die voortvloeien uit de notariële overdracht door de aanvrager van de verkaveling zullen gedragen worden. Immers zal dit als last in de verkavelingsvergunning worden opgenomen. Zonder het voldoen van de last kunnen de loten niet verkocht worden. 

        Publieke stemming
        Aanwezig: Kris Leaerts, Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom, Terry Horckmans
        Voorstanders: Kris Leaerts, Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens
        Onthouders: Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom
        Resultaat: Met 15 stemmen voor, 2 onthoudingen
        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad keurt het tracé en de nieuwe rooilijn ter hoogte van de Pastorijstraat ZN aan het terrein met als kadastrale omschrijving afd. 4 sectie D nr. 313K2, zoals voorgesteld op het ingediende opmetingsplan, goed om reden van openbaar nut.

        Art. 2 : Een gratis grondaffectatie aan het openbaar domein zoals aangeduid met lot 4 op het opmetingsplan met een totale oppervlakte van 1 are 3 centiare hoort bij deze aanvraag. 

        Art. 3: De gemeenteraad keurt het voorstel van kosteloze grondafstand in de aanvraag tot omgevingsvergunning voor verkaveling met intern dossierkenmerk V1095 en referentie omgevingsloket OMV_2022123311 goed. De kosteloze grondafstand zal uitgevoerd worden bij notariële akte. Er zijn hierbij geen kosten aan verbonden voor de gemeente. Het ontwerp van notariële akte zal aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd worden. 

        Art. 4: In geval van goedkeuring van de aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van het terrein zal de kosteloze grondafstand van lot 4 als last in de vergunningsbeslissing tot verkavelen opgelegd worden. De kosten verbonden aan de kosteloze grondafstand zullen dan gedragen moeten worden door de aanvrager van de omgevingsvergunning.

      • Goedkeuring ontwerp van de notariële akte tot kosteloze grondafstand van loten 5 en 6 ingevolge het verlenen van de omgevingsvergunning tot verkavelen ter hoogte van Stationsstraat 49 - referentie OMV_2022028665 _IN_V1088

        Aanwezig: Kris Leaerts, burgemeester
        Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, schepenen
        Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom, raadsleden
        Terry Horckmans, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Gwenny De Vroe, Edith Grauwels, Greet Willems, schepenen
        Kelly Fillet, raadslid
        Juridische context

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 2 en 41, 9° en 11°

        Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014 , art. 31

        Omgevingsvergunningsbesluit van 27 november 2015, art. 47

        Feiten en beoordeling

        Op 28 november 2022 werd een omgevingsvergunning verleend voor het verkavelen van een terrein, gesitueerd te Stationsstraat 49 met kadastrale omschrijving afd. 1 sectie B nr. 601D. 

        Het betreft een verkaveling van het terrein in 6 loten, waarvan 2 loten bestemd zijn voor ééngezinswoningen, lot 3 bestemd is voor een zelfstandige kinesitherapie praktijk, lot 4 uit de verkaveling wordt gesloten wegens ligging in landschappelijk waardevol agrarisch gebied en loten 5 en 6 bestemd zijn tot kosteloze grondafstand om bij het openbaar domein te voegen. De goedkeuring van het tracé en de nieuwe rooilijn van die verkaveling werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 17 november 2022.

        Intussen werd reeds gestart met de sloop van de constructies op het terrein bestaande uit een woning in open verband en bijgebouwen (schuur e.a.). 

        Op het verkavelingsplan zijn twee loten aangeduid bestemd voor kosteloze grondafstand. Het betreft lot 5 met een oppervlakte van 11ca langs de Voortstraat enerzijds. Anderzijds wordt ook lot 6 met een oppervlakte van 1a45ca langs de Stationsstraat aangeduid voor grondafstand om te voegen bij het openbaar domein.  

        In bijlage kan het ontwerp van de notariële akte inzake die kosteloze grondafstand geraadpleegd worden, getiteld 'Ontwerp gratis grondafstand _IN_V1088'.

        De grondafstand moet kosteloos zijn, in die zin dat de notariële overdracht geen kosten mag teweegbrengen voor de gemeente. 

        De kosteloze grondafstand is opgelegd als last in de verkaveling, zonder dewelke de loten niet verkocht of overgedragen kunnen worden. 

        Publieke stemming
        Aanwezig: Kris Leaerts, Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom, Terry Horckmans
        Voorstanders: Kris Leaerts, Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad keurt het ontwerp van de notariële akte tot kosteloze grondafstand van loten 5 en 6 goed, inzake het dossier van de omgevingsvergunning tot verkavelen met intern dossierkenmerk V1088 en referentie omgevingsloket OMV_2022028665. Er zijn hierbij geen kosten aan verbonden voor de gemeente. De kosten verbonden aan de kosteloze grondafstand zullen gedragen moeten worden door de aanvrager van de omgevingsvergunning.

    • Lokale economie

      • Reglement promotieactie "Maand van de markt"

        Aanwezig: Kris Leaerts, burgemeester
        Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, schepenen
        Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom, raadsleden
        Terry Horckmans, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Gwenny De Vroe, Edith Grauwels, Greet Willems, schepenen
        Kelly Fillet, raadslid
        Juridische context

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen in het bijzonder artikel 41.

        Feiten en beoordeling

        Provincie Antwerpen, Provincie Limburg, Provincie Oost-Vlaanderen, Provincie Vlaams-Brabant en Provincie West-Vlaanderen organiseren in 2023, in samenwerking met OC West en de Vlaamse Federatie voor Ambulante Handel, hierna de organisatoren genoemd, en de steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen, een promotieactie voor de Vlaamse wekelijkse markten, waarvan de procedures in een reglement worden uiteengezet.

        De actie ‘Maand van de markt’ begint op 1 april 2023 en eindigt op 30 april 2023. Voor de gemeente Kampenhout is dit op volgende dinsdagen 4 april, 11 april , 18 april en 25 april 2023.

        Het college van burgemeester en schepenen keurde de deelname aan de actie "Maand van de Markt" in april 2023 reeds goed op 16 januari 2023.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Kris Leaerts, Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom, Terry Horckmans
        Voorstanders: Kris Leaerts, Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad stelt het reglement  m.b.t. de promoactie "Maand van de markt" in bijlage vast.

    • Wonen

      • Bestuursorgaan van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord: voordracht van kandidaat-bestuurders - verkiezing

        Aanwezig: Kris Leaerts, burgemeester
        Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, schepenen
        Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom, raadsleden
        Terry Horckmans, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Gwenny De Vroe, Edith Grauwels, Greet Willems, schepenen
        Kelly Fillet, raadslid
        Juridische context

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen in het bijzonder artikel 34 - Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur - Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen Artikel 447 van het decreet lokaal bestuur.

        Het decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd. 

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen. 

        De Vlaamse Codex Wonen van 2021 (VCW).

        Het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW).

        De ontwerpstatuten van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord, conform de afzonderlijke modelstatuten (bijlage 11 bij BVCW) die de Vlaamse Regering heeft vastgelegd.

        De gemeenteraadsbeslissing van 15 september 2022 over het advies omtrent de te vormen woonmaatschappij in het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord.

        Het ministerieel besluit van 30 november 2022 tot tijdelijke verlenging van de erkenning van CVBA Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting.

        De gemeenteraadsbeslissing van 19 januari 2023 over de verdere stappen tot vorming van de woonmaatschappij in het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord. 

        Feiten en beoordeling

        Op 4 februari 2022 stelde de Vlaamse Regering de werkingsgebieden voor de woonmaatschappijen vast. De gemeente Kampenhout maakt deel uit van het woonmaatschappij-werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord.

        De verlenging van de erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij (SHM) werd aan Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting (GMV) verleend tot 30 juni 2023. SHM GMV zal zich omvormen tot besloten vennootschap (BV) en woonmaatschappij voor eind juni 2023. De sociaal verhuurkantoor (SVK)-werking in de woonmaatschappij wordt opgestart (en gecontinueerd) door de ‘overdracht’ van de werking van vzw Webra van het Halle/Vilvoorde-Noord werkingsgebied naar de woonmaatschappij.

        GMV bereidt in het kader van de vorming van een woonmaatschappij tevens een organisatorisch traject voor.

        Deze trajecten verlopen via een stuurgroep (met mandatarissen van alle lokale besturen van het werkingsgebied, en afgevaardigden van SVK Webra, de Woonwinkels en SHM GMV) en thematische werkgroepen (o.a. patrimonium, personeel, klanten, nieuw toewijzingssysteem, …).

        Eind 2022 valideerde de stuurgroep de aanvraag tot erkenning als woonmaatschappij (met ontwerp van statuten, een toelichting over het werkingsgebied en de toekomstige werking, en een financieel plan).

        In de ontwerpstatuten van de woonmaatschappij, conform de afzonderlijke modelstatuten (bijlage 11 bij BVCW) die de Vlaamse Regering heeft vastgelegd, werd voorzien dat de vennootschap wordt bestuurd door een collegiaal bestuursorgaan, dat “bestuursorgaan” wordt genoemd, bestaande uit ten hoogste 15 leden. De duur van hun mandaat wordt vastgesteld 6 jaar. De bestuurders worden door de algemene vergadering benoemd en afgezet.

        Volgende mandaten in het bestuursorgaan van deze woonmaatschappij zijn voorbehouden voor de gemeenten van het werkingsgebied:

        • 3 bestuurders benoemd op voordracht van de gemeente Grimbergen;
        • 1 bestuurder benoemd op voordracht van de gemeente Kampenhout;
        • 1 bestuurder benoemd op voordracht van de gemeente Kapelle-op-den-Bos;
        • 2 bestuurders benoemd op voordracht van de gemeente Londerzeel;
        • 2 bestuurders benoemd op voordracht van de gemeente Meise;
        • 2 bestuurders benoemd op voordracht van de gemeente Steenokkerzeel; en
        • 2 bestuurders benoemd op voordracht van de gemeente Zemst.

        Daarnaast worden minstens en ten hoogste 1 mandaat voorbehouden op voordracht van de aandeelhouders andere dan het Vlaamse Gewest en de provincies, gemeenten en OCMW ’s die in het werkingsgebied van de woonmaatschappij, en minstens en ten hoogste 1 bestuurder op voordracht van de Provincie Vlaams-Brabant of Vlabinvest.

        Bij de samenstelling van het bestuursorgaan dient onder andere rekening gehouden te worden met volgende bepalingen:

        • Ten hoogste twee derden van de bestuurders heeft hetzelfde geslacht. Dit is de genderdiversiteitsvoorwaarde.
        • Het Bestuursorgaan is zodanig samengesteld dat voldoende expertise aanwezig is voor de verschillende activiteiten van de Vennootschap, alsook een voldoende diversiteit in competenties en achtergrond.

        De hernieuwing van de bestuursmandaten van de woonmaatschappij is gekoppeld aan de lokale verkiezingen.

        Bestuurders die hun mandaat vervullen als vertegenwoordiger van een provincie, een gemeente of OCMW worden gekozen uit de kandidaten die door die aandeelhouders in kwestie worden voorgedragen. Elke voordrager van een bestuursmandaat dient evenveel kandidaten voor te stellen als het aantal mandaten waarvoor zij de kandidaten mag voordragen, plus minstens één extra kandidaat. De leden van het bestuursorgaan, worden dan door de algemene vergadering uit die voorgedragen kandidaten benoemd.

        Uiterlijk in juni 2023 wordt de bijzondere algemene vergadering van GMV gehouden. SHM GMV vormt zich dan om tot BV en woonmaatschappij. Op dat moment wordt ook het (nieuwe) bestuursorgaan samengesteld.

        Geheime stemming
        Aanwezig: Kris Leaerts, Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom, Terry Horckmans
        Stemmen voor: 0
        Stemmen tegen: 0
        Onthoudingen: 0
        Besluit

        Bij geheime stemming met 16 stemmen Kelly Fillet en 1 blanco.

        Art. 1: Voor de resterende huidige periode van de legislatuur Kelly Fillet als kandidaat-bestuurder voor te dragen als vertegenwoordiger van de gemeente Kampenhout in het bestuursorgaan van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord.

        Bij geheime stemming met 16 stemmen Greet Willems en 1 blanco.

        Art. 2: Greet Willems als extra kandidaat-bestuurder voor de resterende huidige periode van de legislatuur voor te dragen als vertegenwoordiger van de gemeente Kampenhout in het bestuursorgaan van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Noord.

        Art. 3: Dit besluit over te maken uiterlijk 30 april 2023 over te maken aan de directeur van de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting, mevrouw Els Du Bois alsook aan de kandidaat-bestuurders.

    • Strategisch team

      • Principieel akkoord ter beschikking stellen lokalen dienst omgeving en infrastructuur en kartonnage aan politiezone Kastze

        Aanwezig: Kris Leaerts, burgemeester
        Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, schepenen
        Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom, raadsleden
        Terry Horckmans, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Gwenny De Vroe, Edith Grauwels, Greet Willems, schepenen
        Kelly Fillet, raadslid
        Juridische context

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40.

        Feiten en beoordeling

        In het meerjarenplan 2020-2025 is onder actie 6 de renovatie van de Grote Pastorij opgenomen voor de huisvesting van de diensten omgeving en infrastructuur. De renovatie van de Grote Pastorij zal in de zomer 2023 gefinaliseerd worden. Volgens de huidige planning zullen de betrokken diensten tegen het einde van de zomer hun intrek nemen in Grote Pastorij.

        Hierdoor zullen vanaf dan de huidige lokalen van die diensten, achter het gemeentehuis, leeg komen te staan. Bedoeling is dat de site van het gemeentehuis op termijn herontwikkeld wordt, maar dat kan pas vanaf de moment dat de overige gemeentediensten hun intrek genomen hebben in het Kasteel van Bellinghen.

        Binnen de politiezone Kastze is er het plan om het huidige hoofdkantoor in Steenokkerzeel te vernieuwen. De politie is dus op zoek naar een tijdelijke onderkomen voor haar diensten. De lokalen van de diensten omgeving en infrastructuur, en bij uitbreiding een gedeelte van de achterliggende kartonnage zouden hiervoor een oplossing kunnen bieden. Naast de lokalen zouden eveneens de buitenzones, uitgezonderd het binnenplein van het gemeentehuis, in gebruik kunnen worden genomen. 

        Er dient in samenspraak met de politie verder onderzoek te gebeuren naar de mogelijkheden en haalbaarheid van deze piste. Nadien kunnen dan de nodige overeenkomsten opgemaakt worden.

        Financiële impact

        De financiële impact wordt verder in het traject bekeken. De gemeente laat een schattingsverslag opmaken om een prijs voor het gebruik van de infrastructuur te bepalen.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Kris Leaerts, Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom, Terry Horckmans
        Voorstanders: Kris Leaerts, Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
        Besluit

        Art.1: De gemeenteraad gaat principieel akkoord met het voorstel om de lokalen waar vandaag de diensten omgeving en infrastructuur gehuisvest zijn en een gedeelte van de kartonnage tijdelijk ter beschikking te stellen aan de politiezone Kastze.

        Art.2: Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitwerking van het dossier.

        Art.3: De ter beschikking stellingsovereenkomst zal voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

        Art. 4: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de politiezone Kastze.

      • Wijziging deontologische code voor raadsleden inzake de oprichting van een deontologische commissie

        Aanwezig: Kris Leaerts, burgemeester
        Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, schepenen
        Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom, raadsleden
        Terry Horckmans, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Gwenny De Vroe, Edith Grauwels, Greet Willems, schepenen
        Kelly Fillet, raadslid
        Juridische context

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald de wijzigingen aan artikels 39 en 127 met betrekking tot de oprichting van een deontologische commissie.

        Feiten en beoordeling

        De voorgestelde wijziging betreft de toevoeging van een hoofdstuk 'Naleving en handhaving van de deontologische code' aan de deontologische code in functie van de oprichting van een deontologische commissie.

        Door een wijziging aan het decreet lokaal bestuur (DLB) moeten vanaf 2 maart 2023 alle lokale besturen die nog geen deontologische commissie hebben er één oprichten. Het lokaal bestuur beschikt over een goedgekeurd deontologische code voor mandatarissen voor zowel gemeente als OCMW.

        De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) plant een grondige herziening van de hele deontologische code maar wil tot dan via een addendum zorgen dat de lokale besturen hun huidige deontologische code al kunnen aanpassen aan de nieuwe regels rond deontologische commissies door toevoeging van een hoofdstuk 'Naleving en handhaving van de deontologische code'.

        De gemeenteraad stelde de deontologische code vast op 25 juni 2020 en dient nu een wijziging aan de deontologische code inzake de oprichting van een commissie goed te keuren.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Kris Leaerts, Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom, Terry Horckmans
        Voorstanders: Kris Leaerts, Stefan Imbrechts, Hilaire Vanhove, Rudi Van Ingelgom, Marleen Fannes, Gonda Smetsers, Marleen Van de Wiele, Stefan Vandevenne, Rudy Peeters, Margo Verbist, Laura Nevens, Bart Crommelinck, Danielle Van Meldert, Cedric Hoste, Nils Stuyckens, Machteld Soetemans, Marc Van Ingelgom
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan de deontologische code voor mandatarissen  goed. De wijzigingen betreffen de oprichting van een deontologische commissie.

        Art. 2:  De samenstelling van de deontologische commissie zal identiek zijn voor de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraad.

        Art. 3: Elke fractie bezorgt de voordracht van effectieve leden en eventuele plaatsvervangers in de deontologische commissie, zoals bepaald in artikel 53 van onderhavige code, aan de voorzitter van de gemeenteraad ten laatste op 31 maart 2023.

De voorzitter sluit de zitting op 23/03/2023 om 20:32.

Namens Gemeenteraad,

Terry Horckmans
algemeen directeur

Kris Leaerts
burgemeester