Terug
Gepubliceerd op 04/03/2025

Notulen  Gemeenteraad - uitgesteld

do 23/01/2025 - 19:30 Glazen zaal
  • Openbaar

    • Secretariaat

      • Annulatie gemeenteraad van 23 januari 2025

        Aanwezig: Kris Leaerts, voorzitter
        Stefan Imbrechts, Edith Grauwels, Helena Molineaux, Marthe Debels, Anne Van Assche, schepenen
        Rudi Van Ingelgom, Gonda Smetsers, Stefan Vandevenne, Korneel Lenaerts, Bart Crommelinck, Rudy Peeters, Laura Nevens, Nick Mannaerts, Denise Vander Weyden, William Hanssens, Huguette Kemps, Thomas Vanderick, Sarah Peeters, Els Corbeels, Kurt Schoevaerts, Sonia De Wandeler, Thierry Rom, raadsleden
        Terry Horckmans, algemeen directeur
        Feiten en beoordeling

        Verwijzend naar de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 20 januari 2025 waarbij beslist werd om de gemeenteraad van 23 januari 2025 te annuleren.

        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad neemt kennis van de annulatie van de gemeenteraad van 23 januari 2025 door het college van burgemeester en schepenen van 20 januari 2025.

        Art. 2: De agendapunten van de agenda van de gemeenteraad van 23 januari 2025 zullen behandeld worden op de gemeenteraad van 27 februari 2025.

      • Goedkeuring van de notulen van de openbare vergadering van de gemeenteraad van 19 december 2024 - besluit

        Juridische context

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen in het bijzonder artikel 32.

        Feiten en beoordeling

        Goedkeuring van de notulen van de openbare vergadering van de gemeenteraad van 19 december 2024.

        Publieke stemming
        Aanwezig:
        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad keurt de notulen van de openbare vergadering van de gemeenteraad van 19 december 2024 goed.


      • Aanduiding effectief vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in het bekkenbestuur van het Dijle-Zennebekken - besluit

        Juridische context

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

        Het decreet van 18 juli 2003 houdende het integraal waterbeleid (gecoördineerd op 15 juni 2018 in het Waterwetboek).

        Het schrijven van de provinciegouverneur, voorzitter van het bekkenbestuur Dijle-Zennebekken, van 6 januari 2025 m.b.t. de vraag tot afvaardiging van een gemeentelijk mandataris in het bekkenbestuur, waarvan de gemeente Kampenhout deel uitmaakt.

        Het bekkenbestuur tot taak heeft:

        1° het bekkensecretariaat te organiseren en aan te sturen;

        2° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van het stroomgebiedbeheerplan goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht en met de resultaten van het openbaar onderzoek, vermeld in artikel 1.6.2.5, binnen een termijn van 90 dagen na het afsluiten van het openbaar onderzoek en uiterlijk vier maanden voor het begin van de periode waarop het stroomgebiedbeheerplan betrekking heeft;

        3° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van een wateruitvoeringsprogramma goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht;

        4° advies te verlenen over de waterbeleidsnota en de documenten vermeld in artikel 1.6.2.5, § 1;

        5° advies te verlenen over het ontwerp van zoneringsplan, vermeld in artikel 9, § 3, van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2006 houdende de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen;

        6° advies te verlenen over:

        a) ontwerpen van investeringsprogramma's met een rechtstreekse invloed op de watersystemen;

        b) ontwerpen van investeringsprogramma's over openbare rioleringen en groot- en kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties;

        7° het voorstellen van een adequate bevoegdheidsverdeling van de waterwegen en de onbevaarbare waterlopen om een meer geïntegreerd, logisch samenhangend en efficiënter beheer te realiseren;

        8° indien gewenst, de toelichting en/of bespreking van belangrijke projecten of intenties binnen het bekken te agenderen.

        Feiten en beoordeling

        Het Decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003 (gecoördineerd op 15 juni 2018 in het Waterwetboek) vormt het juridische kader voor het integraal waterbeleid in Vlaanderen en voor de samenstelling en werking van de bekkenbesturen.

        Integraal waterbeleid omvat onder meer het bereiken van een goede waterkwaliteit in onze waterlopen, het herstel van het watersysteem om de problematiek van overstromingen en verdroging aan te pakken, de ecologie van waterlopen en valleien en de sponswerking van het landschap.

        Vlaanderen is voor het integraal waterbeleid opgedeeld in 11 bekkens. Onze gemeente maakt deel uit van het Dijle-Zennebekken. Het bekkenbestuur coördineert het integraal waterbeleid op bekkenniveau. Elke gemeente waarvan het grondgebied (geheel of gedeeltelijk) deel uitmaakt van het bekken heeft een gemeentelijke mandataris in het bekkenbestuur. Het bekkenbestuur komt minstens jaarlijks samen. Het bekkenbestuur heeft geen statuten. Er zijn geen zitpenningen voorzien.

        Er wordt gevraagd een vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan te duiden voor het bekkenbestuur van het Dijle-Zennebekken. Bij voorkeur zijn ze lid van het college van burgemeester en schepenen met bevoegdheden inzake integraal waterbeleid (waterbeleid, natuur en leefmilieu, omgeving, ...). In elk geval moeten het politiek mandatarissen zijn (burgemeester, schepen of lid van de gemeenteraad). Indien mogelijk binnen de bevoegdheden voor integraal waterbeleid, zijn dit bij voorkeur twee personen van verschillend geslacht (nav het MEP-decreet). U vindt in bijlage een ontwerpbeslissing voor de gemeenteraad.

        In de periode eind mei-begin juni plannen wij de eerstvolgende vergadering van het bekkenbestuur van het Dijle-Zennebekken. Op 24 maart 2025 is er een infomoment voorzien voor de gemeentelijke vertegenwoordigers in het bekkenbestuur. We geven daarbij info over integraal waterbeleid en brengen inspirerende voorbeelden. De uitnodigingen worden in het voorjaar naar de afgevaardigden verstuurd.

        effectief vertegenwoordiger
        Aanwezig:
        plaatsvervangend vertegenwoordiger
        Aanwezig:
        Publieke stemming
        Aanwezig:
        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad gaat akkoord met de deelname van de gemeente in het Dijle-Zennebekken onder voorzitterschap van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant. 

        Art. 2: De gemeenteraad duidt                 1910 Kampenhout aan als effectief vertegenwoordiger in het bekkenbestuur Dijle-Zennebekken.

        Art. 3: De gemeenteraad duidt                 1910 Kampenhout aan als  plaatsvervangend vertegenwoordiger in het bekkenbestuur Dijle-Zennebekken.

      • Aanduiding effectief vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de (buitengewone) algemene vergadering en kandidaat bestuurder voor Toerisme Vlaams-Brabant vzw - besluit

        Juridische context

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

        De statuten van Toerisme Vlaams-Brabant vzw.

        Feiten en beoordeling

        In navolging van de nieuwe provincieraad en gemeentebesturen moeten de leden van de algemene vergadering van Toerisme Vlaams-Brabant vzw vernieuwd worden en het nieuwe bestuursorgaan aangesteld worden. Conform de statuten zal de nieuwe samenstelling gebeuren op de eerstvolgende algemene vergadering die gepland is op dinsdag 6 mei 2025 in het Provinciehuis te Leuven.

        Naast de provincie Vlaams-Brabant en de erkende structuren (toeristische organisaties, regionale landschappen,…) kunnen slechts die gemeenten lid worden van de vzw, die het convenant tussen Toerisme Vlaams-Brabant en de gemeenten betreffende de toeristisch-recreatieve werking in hun regio onderschrijven en nakomen.

        De gemeente Kampenhout onderschreef dit convenant in 2019 voor de periode 2020-2025 en voldoet momenteel aan de voorwaarden voor het lidmaatschap in 2025. In de loop van 2025 zal het overleg voor een nieuwe convenant 2026-2031 georganiseerd worden. Op basis hiervan wordt tijdens de algemene vergadering van 2 december 2025 de samenstelling van de leden aangepast voor de periode 2026-2031. Voor gemeenten die het nieuwe convenant 2026-2031 niet onderschrijven, beëindigt het lidmaatschap van rechtswege op 31 december 2025.

        Wij dienen een nieuwe vertegenwoordiger voor de gemeente Kampenhout in de (buitengewone) algemene vergadering van Toerisme Vlaams-Brabant aan te duiden. Tevens kunnen wij, indien wij dit wensen, onze vertegenwoordiger voordragen als kandidaat voor het bestuursorgaan van de vzw.  De algemene vergadering van 6 mei 2025 stelt het nieuwe bestuursorgaan samen op basis van de ingediende kandidaturen. 

        Het is uiteraard aan de gemeente om te beslissen wie zij afvaardigt, maar omwille van de goede werking vragen zij om de schepen voor toerisme af te vaardigen.

        effectief vertegenwoordiger
        Aanwezig:
        plaatsvervangend vertegenwoordiger
        Aanwezig:
        kandidaat bestuurder
        Aanwezig:
        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad duidt                        1910 Kampenhout aan als effectief vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergadering van Toerisme Vlaams-Brabant vzw .

        Art. 2: De gemeenteraad duidt                        1910 Kampenhout aan als  plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergadering van Toerisme Vlaams-Brabant vzw.

        Art. 3: De gemeenteraad duidt                        1910 Kampenhout aan als kandidaat bestuurder van Toerisme Vlaams-Brabant vzw.

      • Aanduiding effectief vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de (buitengewone) algemene vergadering en kandidaat bestuurder in Het Vlaamse Woonanker - besluit

        Juridische context

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

        De statuten van Het Vlaamse Woonanker.

        Feiten en beoordeling

        De gemeente Kampenhout is deelnemer van Het Vlaamse Woonanker.

        Op 12 december 2024 ontvingen wij een mail met de vraag naar voordracht van kandidaat-bestuurder(s).

        Tevens dienen wij ook een effectief  vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger aan te duiden voor de (buitengewone) algemene vergadering.

        effectief vertegenwoordiger
        Aanwezig:
        plaatsvervangend vertegenwoordiger
        Aanwezig:
        kandidaat bestuurder
        Aanwezig:
        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad duidt                  - 1910 Kampenhout aan als effectief vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergadering van Het Vlaamse Woonanker.

        Art. 2:  De gemeenteraad duidt                  - 1910 Kampenhout aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergadering van Het Vlaamse Woonanker.

        Art. 3: De gemeenteraad stelt                  -  1910 Kampenhout voor als kandidaat-bestuurder met volgende expertise en competenties: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 (zie bijlage 2)

      • Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervanger beheerscomité/stuurgroep Woonwinkel Noord - besluit

        Juridische context

        Art. 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Art. 392 t.e.m. art. 395 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over samenwerkingsverbanden zonder rechtspersoonlijkheid.

        Art. 34, 2° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de stemming.

        Hoofdstuk 4, Vlaamse Codex Wonen 2021 over de uitvoering en opvolging van projecten.

        De overeenkomst met statutaire draagkracht tussen de gemeenten Drogenbos, Grimbergen, Kampenhout, Steenokkerzeel, Wemmel en Zemst en 3Wplus vzw.

        CBS van 23 december 2024 inzake de aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervanger beheerscomité/stuurgroep Woonwinkel Noord.

        Feiten en beoordeling

        Volgens de statuten van Woonwinkel Noord vallen alle mandaten samen met de duur van de gemeentelijke zittingsperiode (legislatuur).

        In de mail van 9 december 2024 vraagt de coördinator van Woonwinkel Noord (3Wplus), Sabrina Van Eeckhout, een vertegenwoordiger van de gemeente en een plaatsvervanger aan te duiden om deel te nemen aan het beheerscomité en de stuurgroep van Woonwinkel Noord. De vertegenwoordiger en de plaatsvervanger zijn gemeenteraadslid, burgemeester of schepen en worden aangeduid door de gemeenteraad volgens artikel 6 van de overeenkomst met statutaire draagkracht.

        effectief vertegenwoordiger
        Aanwezig:
        plaatsvervangend vertegenwoordiger
        Aanwezig:
        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad duidt (gemeenteraadslid)                            - 1910 Kampenhout aan als  van Woonwinkel Noord gedurende de legislatuur 2024-2030. 

        Art. 2: De gemeenteraad duidt (gemeenteraadslid)              - 1910 Kampenhout aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de vergaderingen van de verplichte stuurgroep en het beheerscomité van Woonwinkel Noord gedurende de legislatuur 2024-2030. 

      • Aanduiding stemgerechtigde leden en leden met raadgevende stem intergemeentelijk samenwerkingsverband (IGS) voor cultuur NOORDRAND - besluit

        Juridische context

        Bovenlokaal cultuurdecreet van 15 juni 2018 en het uitvoeringsbesluit van 26 oktober 2018.

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

        Gemeenteraadsbesluit van 25 april 2019: Goedkeuring toetreding tot de ‘Intergemeentelijke samenwerkingsverband (IGC) voor cultuur Noordrand’.

        Besluit van 16 december 2019 van de Vlaamse Regering –Vlaams ministerie van cultuur, jeugd, sport en media- waarbij de oprichting van de Projectvereniging Bovenlokale Cultuurwerking Noordrand werd goedgekeurd.

        Brief van de Vlaamse Overheid – Departement cultuur, jeugd, sport en media- Afdeling subsidiëren en erkennen- waarbij de jaarlijkse werkingssubsidies van de Projectvereniging Bovenlokale Cultuurwerking Noordrand op 26 februari 2020 werd goedgekeurd.

        Gemeenteraadsbesluit d.d. 16 november 2023: Verlenging Inter Gemeentelijk Samenwerkingsverband (IGS) Cultuur Noordrand met duurtijd van 1 jaar - besluit (tot 31 december 2026).

        Het voorontwerp van statuten van de projectvereniging Noordrand.

        Het voorontwerp van huishoudelijk reglement van de projectvereniging Noordrand.

        Feiten en beoordeling

        Huishoudelijk reglement NOORDRAND

        Ontslag en vervanging leden | Alle bestuurders zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat. In voorkomend geval duiden de deelnemers in de loop van de maand januari volgend op het jaar van de verkiezingen tot algehele vernieuwing van de gemeenteraden, de nieuwe bestuurders aan. Zij treden aan op 1 februari daaropvolgend. Totdat de nieuwe raad van bestuur aangetreden is, blijven de vorige voorzitter en ondervoorzitters in functie voor het aansturen van de dagelijkse werking.

        Werking van de raad van bestuur | De raad van bestuur vertegenwoordigt en verbindt de vereniging in alle gerechtelijke en buitengerechtelijke handelingen als eiser en als verweerder, met inbegrip van de daden van beheer en beschikking, en voor alles wat tot de doelstelling van de vereniging behoort (zoals o.m. algemene organisatie, benoeming, ontslag, bezoldiging van het personeel, uitvaardiging van een huishoudelijk reglement).

        Statuten projectvereniging NOORDRAND:

        Art.5: Bestuur van de vereniging | NOORDRAND wordt geleid door een raad van bestuur waarvan de leden benoemd worden door de deelnemers (de deelnemende gemeenten). De raad van bestuur heeft uitsluitend de bevoegdheid tot het nemen van beslissingen die kaderen binnen het doel van de vereniging.

        Het mandaat van een bestuurder wordt beëindigd indien de respectievelijke gemeenteraad die hij vertegenwoordigt zijn mandaat intrekt en in dezelfde raadsvergadering zijn vervanger aanduidt.

        Artikel 6: Samenstelling raad van bestuur | De raad van bestuur bestaat uit stemgerechtigde leden en uit leden met raadgevende stem.

        ● De stemgerechtigde leden zijn de politieke vertegenwoordigers uit het college van burgemeester en schepenen aangeduid door de deelnemende gemeenten (bij voorkeur schepen van cultuur) , waarbij maximaal één aangeduid door elke deelnemende gemeente. De voorzitter wordt gekozen uit de stemgerechtigde leden.

        ● Daarnaast duidt elke deelnemende gemeente één afgevaardigde aan als lid met raadgevende stem. Deze afgevaardigden is steeds raadslid in de deelnemende gemeenten, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.

        De gemeenteraad van de deelnemende gemeenten kunnen beslissen om een plaatsvervanger aan te duiden ter vervanging van zowel het stemgerechtigde lid, als van een lid met raadgevende stem.

        De bestuurders worden benoemd voor de duur van de projectvereniging, maar zijn van rechtswege ontslagnemend bij tussentijds verlies van hun openbaar mandaat.

        effectief stemgerechtigd lid
        Aanwezig:
        plaatsvervangend stemgerechtigd lid
        Aanwezig:
        effectief lid met raadgevende stem
        Aanwezig:
        plaatsvervangend lid met raadgevende stem
        Aanwezig:
        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad duidt (lid van college)                    - 1910 Kampenhout, aan als effectief stemgerechtigd lid voor de raad van bestuur van de projectvereniging Noordrand gedurende de legislatuur 2024-2030. 

        Art. 2: De gemeenteraad duidt (lid van college)                  - 1910 Kampenhout, aan als plaatsvervangend stemgerechtigd lid voor de raad van bestuur van de projectvereniging Noordrand gedurende de legislatuur 2024-2030. 

        Art. 3: De gemeenteraad duidt (gemeenteraadslid oppositie)                   - 1910 Kampenhout aan als effectief lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur van de projectvereniging Noordrand gedurende de legislatuur 2024-2030. 

        Art. 4: De gemeenteraad duidt (gemeenteraadslid oppositie)                   - 1910 Kampenhout aan als plaatsvervangend lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur van de projectvereniging Noordrand gedurende de legislatuur 2024-2030. 

    • Beleid en organisatie

      • Samenstelling gemeenteraadscommissie financiën - besluit

        Juridische context

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, artikel 37

        Huishoudelijk reglement gemeenteraad, artikel 30, vastgesteld door de gemeenteraad op 19 december 2024

        Feiten en beoordeling

        Oprichting

        De gemeenteraad richtte volgens artikel 30 van zijn huishoudelijk reglement 4 gemeenteraadscommissies, waaronder de gemeenteraadscommissie financiën, op. De commissies zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden maar kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

        De bevoegdheden van deze commissies worden als volgt bepaald:

        • het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen;
        • het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.

        Berekeningswijze

        De gemeenteraad bepaalt per gemeenteraadscommissie het aantal leden. De mandaten in iedere commissie worden door de gemeenteraad evenredig verdeeld volgens eenzelfde berekeningswijze die de gemeenteraad vastlegt voor alle commissies.

        De mandaten in iedere gemeenteraadscommissie dienen evenredig verdeeld te worden over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld. Teneinde de evenredige vertegenwoordiging te verwezenlijken, wordt er 1 afgevaardigde voorzien per beginnend 3-tal zetels in de gemeenteraad. Zo heeft iedere fractie zeker 1 vertegenwoordiger in de commissie. Hierdoor wordt de participatie van alle gemeenteraadsfracties verzekerd en kan het werk van de gemeenteraad optimaal verlicht worden.

        Op grond van resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 en de daaruit volgende zetelverdeling, wordt de gemeenteraadscommissie als volgt samengesteld:

        Fractie                       Raadsleden       Commissieleden 
        Team Burgemeester 15 5
        N-VA 5 2
        SterK 2 1
        Vlaams Belang 1 1

        Een gemeenteraadscommissie telt dus 9 gemeenteraadsleden.

        Voordracht

        Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig deze berekeningswijze toekomen, door middel van een voordracht, per mail gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur via burgemeester@kampenhout.be en algemeendirecteur@kampenhout.be.

        De voorzitter heeft de uiterste datum en het uur voor het bezorgen van de voordrachtakten via e-mail vastgesteld op 21 januari 2025 12 uur. 

        Er werden XX voordrachtakten voor 9 effectieve kandidaten bezorgd aan de voorzitter Kris Leaerts en de algemeen directeur Terry Horckmans.

        Toewijzing effectieve leden

        Volgende leden worden voorgedragen als effectief lid van de gemeenteraadscommissie financiën:

        Naam kandidaat
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        Publieke stemming
        Aanwezig:
        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad stelt de samenstelling van de gemeenteraadscommissie financiën als volgt vast:  

        • ...
        • ...
        • ...
        • ...
        • ...
        • ...
        • ...
        • ...
        • ...
      • Aanduiding voorzitter gemeenteraadscommissie financiën - besluit

        Juridische context

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, artikel 37

        Huishoudelijk reglement gemeenteraad, artikel 30, vastgesteld door de gemeenteraad op 19 december 2024

        Feiten en beoordeling

        In zitting van 23 januari 2025 stelde de gemeenteraad de samenstelling van de gemeenteraadscommissie financiën vast, conform artikel 30 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. 

        Voordracht

        Bij de voordrachtakten voor de aanduiding van de effectieve leden van de gemeenteraadscommissie financiën werd eveneens aangegeven of de kandidaat-effectief lid ook kandidaat-voorzitter is. 

        Volgende kandidaten werden voorgedragen:

        XX

        XX

        XX

        XX

        Verkiezing voorzitter raadscommissie

        De gemeenteraad gaat in openbare vergadering en bij geheime stemming over tot de verkiezing van de voorzitter van de gemeenteraadscommissie financiën.

        Er werden XX geldige stemmen uitgebracht en deze werden toegekend aan volgende kandidaten:  

        Aantal stemmen   Voor kandidaat  
           
           
           
           
        Geheime lijststemming
        Aanwezig:
        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad stelt XX aan als voorzitter van de gemeenteraadscommissie financiën.

      • Samenstelling gemeenteraadscommissie intergemeentelijke samenwerkingsverbanden - besluit

        Juridische context

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, artikel 37

        Huishoudelijk reglement gemeenteraad, artikel 30, vastgesteld door de gemeenteraad op 19 december 2024

        Feiten en beoordeling

        Oprichting

        De gemeenteraad richtte volgens artikel 30 van zijn huishoudelijk reglement 4 gemeenteraadscommissies, waaronder de gemeenteraadscommissie intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, op. De commissies zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden maar kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

        De bevoegdheden van deze commissies worden als volgt bepaald:

        • het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen;
        • het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.

        Berekeningswijze

        De gemeenteraad bepaalt per gemeenteraadscommissie het aantal leden. De mandaten in iedere commissie worden door de gemeenteraad evenredig verdeeld volgens eenzelfde berekeningswijze die de gemeenteraad vastlegt voor alle commissies.

        De mandaten in iedere gemeenteraadscommissie dienen evenredig verdeeld te worden over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld. Teneinde de evenredige vertegenwoordiging te verwezenlijken, wordt er 1 afgevaardigde voorzien per beginnend 3-tal zetels in de gemeenteraad. Zo heeft iedere fractie zeker 1 vertegenwoordiger in de commissie. Hierdoor wordt de participatie van alle gemeenteraadsfracties verzekerd en kan het werk van de gemeenteraad optimaal verlicht worden.

        Op grond van resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 en de daaruit volgende zetelverdeling, wordt de gemeenteraadscommissie als volgt samengesteld:

        Fractie                       Raadsleden       Commissieleden 
        Team Burgemeester 15 5
        N-VA 5 2
        SterK 2 1
        Vlaams Belang 1 1

        Een gemeenteraadscommissie telt dus 9 gemeenteraadsleden.

        Voordracht

        Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig deze berekeningswijze toekomen, door middel van een voordracht, per mail gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur via burgemeester@kampenhout.be en algemeendirecteur@kampenhout.be.

        De voorzitter heeft de uiterste datum en het uur voor het bezorgen van de voordrachtakten via e-mail vastgesteld op 21 januari 2025 12 uur. 

        Er werden XX voordrachtakten voor 9 effectieve kandidaten bezorgd aan de voorzitter Kris Leaerts en de algemeen directeur Terry Horckmans.

        Toewijzing effectieve leden

        Volgende leden worden voorgedragen als effectief lid van de gemeenteraadscommissie intergemeentelijke samenwerkingsverbanden:

        Naam kandidaat
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        Publieke stemming
        Aanwezig:
        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad stelt de samenstelling van de gemeenteraadscommissie intergemeentelijke samenwerkingsverbanden als volgt vast:  

        • ...
        • ...
        • ...
        • ...
        • ...
        • ...
        • ...
        • ...
        • ...
      • Aanduiding voorzitter gemeenteraadscommissie intergemeentelijke samenwerkingsverbanden - besluit

        Juridische context

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, artikel 37

        Huishoudelijk reglement gemeenteraad, artikel 30, vastgesteld door de gemeenteraad op 19 december 2024

        Feiten en beoordeling

        In zitting van 23 januari 2025 stelde de gemeenteraad de samenstelling van de gemeenteraadscommissie intergemeentelijke samenwerkingsverbanden vast, conform artikel 30 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. 

        Voordracht

        Bij de voordrachtakten voor de aanduiding van de effectieve leden van de gemeenteraadscommissie intergemeentelijke samenwerkingsverbanden werd eveneens aangegeven of de kandidaat-effectief lid ook kandidaat-voorzitter is. 

        Volgende kandidaten werden voorgedragen:

        XX

        XX

        XX

        XX

        Verkiezing voorzitter raadscommissie

        De gemeenteraad gaat in openbare vergadering en bij geheime stemming over tot de verkiezing van de voorzitter van de gemeenteraadscommissie intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

        Er werden XX geldige stemmen uitgebracht en deze werden toegekend aan volgende kandidaten:  

        Aantal stemmen   Voor kandidaat  
           
           
           
           
        Geheime lijststemming
        Aanwezig:
        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad stelt XX aan als voorzitter van de gemeenteraadscommissie intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

      • Samenstelling gemeenteraadscommissie personeel/samenwerking/dienstverlening - besluit

        Juridische context

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, artikel 37

        Huishoudelijk reglement gemeenteraad, artikel 30, vastgesteld door de gemeenteraad op 19 december 2024

        Feiten en beoordeling

        Oprichting

        De gemeenteraad richtte volgens artikel 30 van zijn huishoudelijk reglement 4 gemeenteraadscommissies, waaronder de gemeenteraadscommissie personeel/samenwerking/dienstverlening, op. De commissies zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden maar kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

        De bevoegdheden van deze commissies worden als volgt bepaald:

        • het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen;
        • het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.

        Berekeningswijze

        De gemeenteraad bepaalt per gemeenteraadscommissie het aantal leden. De mandaten in iedere commissie worden door de gemeenteraad evenredig verdeeld volgens eenzelfde berekeningswijze die de gemeenteraad vastlegt voor alle commissies.

        De mandaten in iedere gemeenteraadscommissie dienen evenredig verdeeld te worden over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld. Teneinde de evenredige vertegenwoordiging te verwezenlijken, wordt er 1 afgevaardigde voorzien per beginnend 3-tal zetels in de gemeenteraad. Zo heeft iedere fractie zeker 1 vertegenwoordiger in de commissie. Hierdoor wordt de participatie van alle gemeenteraadsfracties verzekerd en kan het werk van de gemeenteraad optimaal verlicht worden.

        Op grond van resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 en de daaruit volgende zetelverdeling, wordt de gemeenteraadscommissie als volgt samengesteld:

        Fractie                       Raadsleden       Commissieleden 
        Team Burgemeester 15 5
        N-VA 5 2
        SterK 2 1
        Vlaams Belang 1 1

        Een gemeenteraadscommissie telt dus 9 gemeenteraadsleden.

        Voordracht

        Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig deze berekeningswijze toekomen, door middel van een voordracht, per mail gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur via burgemeester@kampenhout.be en algemeendirecteur@kampenhout.be.

        De voorzitter heeft de uiterste datum en het uur voor het bezorgen van de voordrachtakten via e-mail vastgesteld op 21 januari 2025 12 uur. 

        Er werden XX voordrachtakten voor 9 effectieve kandidaten bezorgd aan de voorzitter Kris Leaerts en de algemeen directeur Terry Horckmans.

        Toewijzing effectieve leden

        Volgende leden worden voorgedragen als effectief lid van de gemeenteraadscommissie personeel/samenwerking/dienstverlening:

        Naam kandidaat
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        Publieke stemming
        Aanwezig:
        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad stelt de samenstelling van de gemeenteraadscommissie personeel/samenwerking/dienstverlening als volgt vast:  

        • ...
        • ...
        • ...
        • ...
        • ...
        • ...
        • ...
        • ...
        • ...
      • Aanduiding voorzitter gemeenteraadscommissie personeel/samenwerking/dienstverlening - besluit

        Juridische context

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, artikel 37

        Huishoudelijk reglement gemeenteraad, artikel 30, vastgesteld door de gemeenteraad op 19 december 2024

        Feiten en beoordeling

        In zitting van 23 januari 2025 stelde de gemeenteraad de samenstelling van de gemeenteraadscommissie personeel/samenwerking/dienstverlening vast, conform artikel 30 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. 

        Voordracht

        Bij de voordrachtakten voor de aanduiding van de effectieve leden van de gemeenteraadscommissie personeel/samenwerking/dienstverlening werd eveneens aangegeven of de kandidaat-effectief lid ook kandidaat-voorzitter is. 

        Volgende kandidaten werden voorgedragen:

        XX

        XX

        XX

        XX

        Verkiezing voorzitter raadscommissie

        De gemeenteraad gaat in openbare vergadering en bij geheime stemming over tot de verkiezing van de voorzitter van de gemeenteraadscommissie personeel/samenwerking/dienstverlening.

        Er werden XX geldige stemmen uitgebracht en deze werden toegekend aan volgende kandidaten:  

        Aantal stemmen   Voor kandidaat  
           
           
           
           
        Geheime lijststemming
        Aanwezig:
        Besluit

        Op het college van burgemeester en schepenen van 20 januari 2025 werd beslist om de gemeenteraad van 23 januari 2025 te annuleren. De agendapunten van de uitgestelde  gemeenteraad van 23 januari 2025 werden verplaatst naar de gemeenteraad van 27 februari 2025.

      • Samenstelling gemeenteraadscommissie woonbeleid - besluit

        Juridische context

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, artikel 37

        Huishoudelijk reglement gemeenteraad, artikel 30, vastgesteld door de gemeenteraad op 19 december 2024

        Feiten en beoordeling

        Oprichting

        De gemeenteraad richtte volgens artikel 30 van zijn huishoudelijk reglement 4 gemeenteraadscommissies, waaronder de gemeenteraadscommissie woonbeleid, op. De commissies zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden maar kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

        De bevoegdheden van deze commissies worden als volgt bepaald:

        • het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen;
        • het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.

        Berekeningswijze

        De gemeenteraad bepaalt per gemeenteraadscommissie het aantal leden. De mandaten in iedere commissie worden door de gemeenteraad evenredig verdeeld volgens eenzelfde berekeningswijze die de gemeenteraad vastlegt voor alle commissies.

        De mandaten in iedere gemeenteraadscommissie dienen evenredig verdeeld te worden over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld. Teneinde de evenredige vertegenwoordiging te verwezenlijken, wordt er 1 afgevaardigde voorzien per beginnend 3-tal zetels in de gemeenteraad. Zo heeft iedere fractie zeker 1 vertegenwoordiger in de commissie. Hierdoor wordt de participatie van alle gemeenteraadsfracties verzekerd en kan het werk van de gemeenteraad optimaal verlicht worden.

        Op grond van resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 en de daaruit volgende zetelverdeling, wordt de gemeenteraadscommissie als volgt samengesteld:

        Fractie                       Raadsleden       Commissieleden 
        Team Burgemeester 15 5
        N-VA 5 2
        SterK 2 1
        Vlaams Belang 1 1

        Een gemeenteraadscommissie telt dus 9 gemeenteraadsleden.

        Voordracht

        Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig deze berekeningswijze toekomen, door middel van een voordracht, per mail gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur via burgemeester@kampenhout.be en algemeendirecteur@kampenhout.be.

        De voorzitter heeft de uiterste datum en het uur voor het bezorgen van de voordrachtakten via e-mail vastgesteld op 21 januari 2025 12 uur. 

        Er werden XX voordrachtakten voor 9 effectieve kandidaten bezorgd aan de voorzitter Kris Leaerts en de algemeen directeur Terry Horckmans.

        Toewijzing effectieve leden

        Volgende leden worden voorgedragen als effectief lid van de gemeenteraadscommissie woonbeleid:

        Naam kandidaat
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        Publieke stemming
        Aanwezig:
        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad stelt de samenstelling van de gemeenteraadscommissie woonbeleid als volgt vast:  

        • ...
        • ...
        • ...
        • ...
        • ...
        • ...
        • ...
        • ...
        • ...
      • Aanduiding voorzitter gemeenteraadscommissie woonbeleid - besluit

        Juridische context

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, artikel 37

        Huishoudelijk reglement gemeenteraad, artikel 30, vastgesteld door de gemeenteraad op 19 december 2024

        Feiten en beoordeling

        In zitting van 23 januari 2025 stelde de gemeenteraad de samenstelling van de gemeenteraadscommissie woonbeleid vast, conform artikel 30 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. 

        Voordracht

        Bij de voordrachtakten voor de aanduiding van de effectieve leden van de gemeenteraadscommissie woonbeleid werd eveneens aangegeven of de kandidaat-effectief lid ook kandidaat-voorzitter is. 

        Volgende kandidaten werden voorgedragen:

        XX

        XX

        XX

        XX

        Verkiezing voorzitter raadscommissie

        De gemeenteraad gaat in openbare vergadering en bij geheime stemming over tot de verkiezing van de voorzitter van de gemeenteraadscommissie woonbeleid.

        Er werden XX geldige stemmen uitgebracht en deze werden toegekend aan volgende kandidaten:  

        Aantal stemmen   Voor kandidaat  
           
           
           
           
        Geheime lijststemming
        Aanwezig:
        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad stelt XX aan als voorzitter van de gemeenteraadscommissie woonbeleid.

      • Begrip dagelijks bestuur - besluit

        Juridische context

         Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        • Art.41, 8°: gemeenteraad is bevoegd om vast te stellen wat onder het begrip dagelijks bestuur moet worden verstaan
        • Art.41, 10° a) gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten, tenzij de opdracht past binnen het begrip ‘dagelijks bestuur’
        • Art.41, 11° gemeenteraad is bevoegd over de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b)
        • Art. 56, §3, 1° bepaalt dat het college van burgemeester en schepenen is voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels;
        • Art. 56, §3, 4°, bepaalt dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.

        De wet van 17 juni 2016 inzake de overheidsopdrachten

        Het KB  van 18 april 2017 inzake plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

        Het KB van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

        Het besluit van de  gemeenteraad van 23 januari 2020 over de goedkeuring van het begrip 'dagelijks bestuur en visum'.

        Feiten en beoordeling

        Om het besluitvormingsproces te vereenvoudigen en te optimaliseren, alsook om sneller en flexibeler te kunnen inspelen op noden, is het aangewezen dat de gemeenteraad een duidelijke invulling geeft aan het begrip 'dagelijks bestuur'. De regelgeving biedt hiertoe diverse mogelijkheden. In zitting van 23 januari 2020 werd door de gemeenteraad het begrip dagelijks bestuur vastgelegd. 

        Op voorstel van het managementteam en het college van burgemeester en schepenen wordt bij het begin van de nieuwe legislatuur het begrip dagelijks bestuur als volgt ingevuld:

        Dagelijks bestuur - overheidsopdrachten

        • De overheidsopdrachten voor uitgaven binnen het exploitatiebudget, ongeacht het bedrag.
        • De overheidsopdrachten voor uitgaven binnen het investeringsbudget voor zover de grens voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking, zoals bepaald in de wet van 17 juni 2016 inzake de overheidsopdrachten niet wordt overschreden (momenteel 143.000 euro, exclusief btw);
        • Elke herhaling van een overheidsopdracht op grond van artikel 42, § 1, 2° Wet inzake overheidsopdrachten, ongeacht de waarde van de herhalingsopdracht op voorwaarde dat de basisopdracht door de raad is vastgesteld. De basisopdracht dient door de raad te worden vastgesteld als de raming van het opdrachtbedrag, inclusief alle herhalingen, het drempelbedrag van het dagelijks bestuur zou overschrijden.
        • De aanpassing van de raming van een overheidsopdracht van werken, leveringen of diensten, waarvan de raad de plaatsingsprocedure en de voorwaarden heeft vastgesteld. 

        Wijzigingen aan overheidsopdrachten (zonder nieuwe plaatsingsprocedure) tijdens de uitvoering er van zijn een bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen/vast bureau.

        Dagelijks bestuur – afsluiten van overeenkomsten 

        Onder dagelijks bestuur valt:  

        • Het goedkeuren van de overeenkomsten zonder financiële impact die bijdragen tot de realisatie van de doelstellingen van het lokaal bestuur. 
        • Het goedkeuren van samenwerkingsovereenkomsten, die lopen tot maximaal één jaar na het einde van de lopende legislatuur waarvan de financiële impact is voorzien op het exploitatiebudget en dit voor een maximumbedrag van 140.000 euro. 
        • Het goedkeuren van (samenwerkings)overeenkomsten met begunstigden van nominatieve subsidies die door de raad werden toegekend, met uitzondering van de investeringstoelages.  

        Dagelijks bestuur - Algemene regels met betrekking tot daden van beheer: 

        Als daden van beheer waarvoor het college van burgemeester en schepenen / vast bureau bevoegd is, wordt onder dagelijks bestuur begrepen:  

        • Het college van burgemeester en schepenen/vast bureau is bevoegd voor alle daden van beheer over onroerende goederen. Hieronder wordt verstaan: het algemeen onderhoud, de goede werking, ... van het goed. 
        • De toewijzing van de diverse lokalen aan de gemeentelijke diensten;  

        Als daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen, wordt onder dagelijks bestuur begrepen: 

        • De vestiging van onroerende zakelijke rechten en contracten betreffende onroerende goederen met een maximale duur van 9 jaar;  
        • In afwijking op het voorgaande behoort het verlenen van begraafplaatsconcessies  onverminderd tot het dagelijks bestuur. 
        • De concessie van uitbatingen van gemeentelijke instellingen en diensten, voor een periode van 9 jaar of minder. 
        Publieke stemming
        Aanwezig:
        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad stelt het begrip dagelijks bestuur als volgt vast:

        Dagelijks bestuur - overheidsopdrachten

        • De overheidsopdrachten voor uitgaven binnen het exploitatiebudget, ongeacht het bedrag.
        • De overheidsopdrachten voor uitgaven binnen het investeringsbudget voor zover de grens voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking, zoals bepaald in de wet van 17 juni 2016 inzake de overheidsopdrachten niet wordt overschreden;
        • Elke herhaling van een overheidsopdracht op grond van artikel 42, § 1, 2° Wet inzake overheidsopdrachten, ongeacht de waarde van de herhalingsopdracht op voorwaarde dat de basisopdracht door de raad is vastgesteld. De basisopdracht dient door de raad te worden vastgesteld als de raming van het opdrachtbedrag, inclusief alle herhalingen, het drempelbedrag van het dagelijks bestuur zou overschrijden.
        • De aanpassing van de raming van een overheidsopdracht van werken, leveringen of diensten, waarvan de raad de plaatsingsprocedure en de voorwaarden heeft vastgesteld. 

         Dagelijks bestuur – afsluiten van overeenkomsten 

        Onder dagelijks bestuur valt:  

        • Het goedkeuren van de overeenkomsten zonder financiële impact die bijdragen tot de realisatie van de doelstellingen van het lokaal bestuur. 
        • Het goedkeuren van samenwerkingsovereenkomsten, die lopen tot maximaal één jaar na het einde van de lopende legislatuur waarvan de financiële impact is voorzien op het exploitatiebudget en dit voor een maximumbedrag van 140.000 euro. 
        • Het goedkeuren van (samenwerkings)overeenkomsten met begunstigden van nominatieve subsidies die door de raad werden toegekend, met uitzondering van de investeringstoelages.  

        Dagelijks bestuur - Algemene regels met betrekking tot daden van beheer: 

        Als daden van beheer waarvoor het college van burgemeester en schepenen / vast bureau bevoegd is, wordt onder dagelijks bestuur begrepen:  

        • Het college van burgemeester en schepenen/vast bureau is bevoegd voor alle daden van beheer over onroerende goederen. Hieronder wordt verstaan: het algemeen onderhoud, de goede werking, ... van het goed. 
        • De toewijzing van de diverse lokalen aan de gemeentelijke diensten;  

        Als daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen, wordt onder dagelijks bestuur begrepen: 

        • De vestiging van onroerende zakelijke rechten en contracten betreffende onroerende goederen met een maximale duur van 9 jaar;  
        • In afwijking op het voorgaande behoort het verlenen van begraafplaatsconcessies  onverminderd tot het dagelijks bestuur. 
        • De concessie van uitbatingen van gemeentelijke instellingen en diensten, voor een periode van 9 jaar of minder.

        Art. 2: De beslissing van 23 januari 2020 over de vaststelling van het begrip dagelijks bestuur en visum wordt opgeheven. Over het visum werd reeds een nieuw besluit genomen in zitting van de raad van 21 december 2023.

      • Adviesraden legislatuur 2025-2030 - besluit

        Juridische context

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 304.

        Feiten en beoordeling

        Wat is een adviesraad?

        Adviesraden zijn de traditionele fora waar burgers participeren door mee te denken en inspraak te hebben in het lokale beleid. Ze vormen een instrument voor burgerparticipatie dat het gemeentebestuur ondersteunt bij zowel de ontwikkeling als de uitvoering van beleid. Dat gebeurt al sinds de jaren 70. Adviesraden zijn georganiseerd per specifieke sector of beleidsgebied. De samenstelling bestaat uit vertegenwoordigers van verenigingen en organisaties, lokale experts en betrokken inwoners.

        Oprichting

        De gemeenteraad is bevoegd om adviesraden op te richten.

        De oprichting van adviesraden is facultatief. Dat is anders wanneer een wet of decreet de oprichting van een adviesraad oplegt, zoals onder meer:

        • de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO);
        • de jeugdraad;
        • het lokaal overleg kinderopvang (LOK). 

        Voorwaarden

        De gemeenteraden hebben veel vrijheid bij de oprichting van adviesraden. Het decreet lokaal bestuur bevat een kaderregeling.

        Het bepaalt 2 voorwaarden:

        • maximum 2/3 van de leden van de adviesraad mag van hetzelfde geslacht zijn om op rechtsgeldige wijze advies te kunnen geven;
        • gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen mogen geen stemgerechtigd lid zijn van de adviesraden.
        Daarnaast worden in het huishoudelijk reglement van de respectievelijke adviesraden nog overige voorwaarden opgenomen zoals bv. leeftijd, wonen op het grondgebied van Kampenhout,...

        Werking

        De gemeenteraden kunnen bij reglement bepalingen opnemen over:

        • de samenstelling van de raden
        • de representativiteit in de raden
        • de werking van de raden.

        De adviesraden die de gemeenteraad opricht, hebben een louter adviserende taak. Zij kunnen nooit beslissen over het voor advies voorgelegde probleem.

        Adviesraden Kampenhout: legislatuur 2019-2024

        Tijdens de bestuursperiode 2019-2024 werden verschillende adviesraden opgericht en samengesteld:

        1. Cultuurraad
        2. Dierenwelzijnsraad
        3. Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO)
        4. Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS)
        5. Jeugdraad
        6. Landbouwraad
        7. Lokaal overleg kinderopvang (LOK)
        8. Raad voor lokale economie (RLE)
        9. Milieuadviesraad (MARK)
        10. SenioKa
        11. Sportraad
        12. Verkeerscommissie
        13. Welzijnsraad
        Voorstel adviesraden Kampenhout: legislatuur 2025-2031
         
        Na de installatie van een nieuwe gemeenteraad dient te worden overgegaan tot een nieuwe samenstelling van de adviesraden of de beslissing om een bepaalde adviesraad niet meer in te stellen. Het college van burgemeester en schepenen stelt het volgende voor:
        • Behouden adviesraden: Cultuurraad, Dierenwelzijnsraad, Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO), Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS), Jeugdraad, Landbouwraad, Lokaal overleg kinderopvang, Lokale economie, Milieuadviesraad (MARK), SenioKa, Sportraad en Welzijnsraad.
        • Wijzigen benaming 'Verkeerscommissie' naar 'Mobiliteitsraad'om verwarring te vermijden met een gemeenteraadscommissie.
        • Oproep lanceren voor deelname aan adviesraden: het team communicatie publiceert een oproep via de gemeentelijke informatiekanalen (infomagazine, website, Facebook,...) voor alle adviesraden. 
        Publieke stemming
        Aanwezig:
        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad beslist om volgende adviesraden verder te zetten in de bestuursperiode 2025-2031:

        1. Cultuurraad
        2. Dierenwelzijnsraad
        3. Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO)
        4. Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS)
        5. Jeugdraad
        6. Landbouwraad
        7. Lokaal overleg kinderopvang (LOK)
        8. Raad voor lokale economie (RLE)
        9. Milieuadviesraad (MARK)
        10. SenioKa
        11. Sportraad
        12. Mobiliteitsraad (eerder: 'verkeerscommissie')
        13. Welzijnsraad

        Art. 2: De gemeenteraad gaat akkoord met de naamswijziging van de adviesraad 'Verkeerscommissie' naar 'Mobiliteitsraad'.

        Art. 3: Via de gemeentelijke informatiekanalen wordt een oproep gelanceerd om deel te nemen aan deze adviesraden. 

    • Raadsleden

      • Agendapunt ingediend door gemeenteraadslid Stefan Vandevenne van de N-VA fractie: Asbest in scholen – Toestand in Kampenhout - besluit

        Juridische context

        Europese verordening (EG) nummer 1907/2006 (asbestverbod)

        Codex over het Welzijn op het Werk, boek VI titel 3 (asbestinventaris)

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Feiten en beoordeling

        Volgens recente cijfers van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM hebben al 2500 scholen in Vlaanderen een asbest-controle laten uitvoeren. In 89% van de gebouwen bleek nog asbest aanwezig te zijn.

        Asbest is een kankerverwekkende stof die sinds eind 2001 verboden werd in België. In veel gebouwen van voor 2001 zijn er evenwel asbesthoudende materialen gebruikt. De meeste schoolgebouwen zijn gebouwd voor 2001. De asbest kan onder meer in golfplaten, gevelbekleding, vensterbanken en leidingisolatie zitten.

        Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir liet recent weten dat de Vlaamse overheid de asbestverwijdering in scholen voortaan volledig zal terugbetalen.

        Kinderen én volwassenen die veel tijd doorbrengen in schoolgebouwen moeten maximaal beschermd worden tegen gevaarlijke stoffen.

        Het is aangewezen dat er in de gemeentescholen een asbestonderzoek gebeurt en indien zou blijken dat er effectief asbest aanwezig is, dit zo spoedig mogelijk verwijderd wordt. Het is aangewezen dat het gemeentebestuur ook de scholen van het GO-onderwijs en het Katholiek onderwijs attendeert op de mogelijke aanwezigheid van asbest in hun schoolgebouwen in Kampenhout.

        Publieke stemming
        Aanwezig:
        Besluit

        Art. 1: De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om in de gemeentelijke schoolgebouwen dringend een asbestonderzoek te laten uitvoeren én de scholen van het GO-onderwijs en het Katholiek Onderwijs te attenderen op de mogelijke aanwezigheid van asbest in hun schoolgebouwen in Kampenhout.

Namens Gemeenteraad,

Terry Horckmans
algemeen directeur

Kris Leaerts
voorzitter